Sunday, 30 November 2014

cara susunan fail

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

entry kali ini saya nak cerita pasal sistem filing yang saya gunakan untuk menyimpan dokumen peribadi kami sekeluarga..

begini lah rupa fail yang ada buat masa ni. satu kaler biru dan satu lagi kaler putih.  disebabkan ada 2 aje fail, jadi saya tidak merancanglah nak buat muka depannya... biar ajelah begitu...


memula saya tunjukkan fail biru dulu ye.. pada muka depan saya buat senarai kandungan fail.. ala macam buku juga. kan ada senarai kandungan kat depannya. tujuannya adalah untuk memudahkan pencariaan. sebelum ni saya main sumbat aje.. akibatnya kalau nak cari dokumen kena selak satu persatu.. kadang-kadang tak jumpa... lepas  2, 3 kali selak baru jumpa.. haru jadinya...


ok.. untuk fail biru ini saya gunakan untuk menyimpan dokumen pasal insuran kesihatan, pendidikan dan perbankkan.. setiap bahagian saya buat pembahagi dan saya tampalkan logo. comel tak??? contohnya logo Takaful Malaysia ni..



ok.. kita zoom sikit... nampakkan kertas pembahagi pada belah tepi kanan tu... macam2 kaler ade... setiap pembahagi saya letak logo....


 seterusnya kita tengok pulak apa yang ada dalam fail putih ini. sama macam fail biru tadi pada muka depan tu saya letakkan senarai isi kandungan fail.. fail putih ni saya banyak gunakan plastik sebab nak simpan dokumen yang tak mau ditebuk.. sebab tu sebelum bahagian isi kandungan ada lagi plastik kosong yang belum digunakan...


fail ini saya gunakan untuk menyimpan segala dokumen yang berkaitan dengan rumah, kenderaan dan segala dokumen yang tak boleh ditebuk.   segala dokumen LHDN pun saya simpan dalam ni.  segala resit beli buku, komputer dan sebagainya saya masukkan dalam sampul plastik dan simpan dalam fail ini. resit beli buku kan comel aje. tak sesuai pulak nak tebuk dan simpan dalam fail.
 


yang ini pula saya simpan segala geran motor dan kereta. pun guna plastik jugak.. takkan lah nak tebuk geran motor dengan geran kereta kan.... segala geran ini saya kepilkan sekali dengan insurannya.. senang kalau road tax dah nak mati cari dalam ini jugak.. tak payah nak punggah dalam fail lain...
  


segala barang yang ada user manual saya pun simpan dalam fail ini. sebelum ni bersepah2 simpan dalam laci. kalau ada masalah jenuh geledah dalam laci..  tv guna brand sharp..... hahaha...

  


ini pun penting jugak. segala barang yang masih dalam warranty saya simpan sekali dalam sampul plastik... biasanya resit pembelian saya sekalikan dengan warrantynya.  rujuk gambar di bawah.. 

  

ini lah sistem menyimpan dokumen yang saya gunakan.  untuk dokumen penting macam surat beranak dan salinan sijil2 saya simpan dalam fail lain. konsepnya sama macam fail ini tapi rasanya tak perlulah nak tunjuk kan??  segan pulak kalau orang nampak result exam anak2 ku.. hehehe..

sekian......  






Tuesday, 25 November 2014

homemade jeruk mangga

assalamualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi langkah-langkah penyediaan jeruk mangga.  gigih tau mengambil gambo guna hp step by step...


bahan-bahan

buah mangga (agak-agak ye) saya guna 10 biji mangga besar
2 genggam garam kasar
air masak


cara penyediaan (langkah demi langkah)


langkah pertama adalah memetik buah mangga daripada pokok dulu ye... ini lah rupanya. lepas tu kita cuci bersih-bersih. buangkan segala kekotoran yang ada pada kulit mangga tu...




selepas memcuci mangga tadi, kita kupas lah kulit mangga tu...  saya guna 'peeler' aje.. senang dan cepat.....


Proses mengupas ni dibantu oleh Wani anakku yang no 2.  ko tengok tekun dia mengupas kulit tu.... rajin anak mama tolong kat dapur.. hihihi  sila abaikan suasana dapur yang bersepah tu ye...



selepas tu kita potong buah mangga tu. yang ini ikut suka. nak tebal ke, nak nipis ke, nak panjang ke suka hati korang ye...


begini lah rupa buah mangga yang dah siap dipotong tadi......... lepas tu boleh lah dicuci semula.  gambo masa cuci lupa nak ambil... takkan lah memanjang pegang hp kan. tak pasal2 dengan hp sekali kena cuci nanti... kuang kuang kuang....


korang jangan terkejut pulak tengok bekas mangga dah tukar kaler. tadi warna krim sekarang warna merah pepel... tadi kan cuci mangga, so nak senang kerja masa cuci terus angkat dan masuk dalam bekas lain.  dengan kata lain ada dua bekas digunakan...  saya gunakan garam kasar.. anggaran 2 genggam ye...


Gaulkan garam kasar tadi dengan mangga. yang ini guna tangan aje lah.. tak payahlah nak guna senduk..  lagi senang nak ratakan mangga tu...


bila garam dah nampak rata, masukkan dalam bekas yang ada penutup.. saya guna bekas tipuware aje...... yang penting muat nak dimasukkan dalam peti sejuk.. jangan besar gabak pulak... kalau banyak bolehlah buat 2 bekas... lepas tu masukkan air masak. yang ini agak2 . paras air boleh tengok gambar di bawah.


selepas tu.. masukkan dalam peti sejuk dan biarkan selama 2 hari..... ko tengok, cun2 muat tingginya walaupun bekas ni dalam kategori terlebih besar..... kuang kuang kuang.....(sila abaikan tin susu dengan bekas isi mangga yang ada kat bawah tu...mangga lagi.. hihihi. dah namanya musim mangga berbuah di keliling rumah.....)

selepas 2 hari bolehlah dikeluarkan dan buang air garam tu. cuci dengan air biasa aje. kemudian masukkan air gula yang telah disejukkan tadi. pastikan air gula betul2 sejuk sebelum dimasukkan ke dalam mangga tadi. untuk proses yang ini  tak ada gambo ye. lupa nak ambik sebab dah 2 hari... resepi untuk buat air gula pula seperti di bawah.



air gula

bahan-bahan

2 senduk gula
4 cawan air

cara-cara

rebus 4 cawan air  dengan 2 senduk gula.  kacau hingga gula sebati dengan air. matikan api dan biarkan sejuk.




mangga yang telah dicurahkan air gula tadi kita biarkan semalam dalam peti sejuk.  lepas tu bolehlah dimakan... nyum2. anak2 saya memang suka mangga homemade ini...



beginilah rupa homemade jeruk mangga...



 
begini lah rupa mangga yang sedia untuk dimakan...

selamat mencuba...

Monday, 24 November 2014

apam comel


bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 cawan susu full milk
1 cawan gula halus
1 sudu besar esen vanila
1 sudu teh ovallete
2 biji telur gred A


cara-caranya (step by step)

mula-mula kita ayak tepung gandum dengan baking powder.



masukkan gula, telur dan ovellete dalam amngkuk adunan. pukul hingga putih berkrim.  lepas tu masukkan susu dan tepung gandum.  pukul lagi hingga adunan nampak lembut berkrim.



akhir sekali masukkan essen vanila. kalau tak ada boleh letak perasa lain. strawberi ke, pandan ke dan sebagainya.. gaul lagi biar sebati.  lepas tu rehatkan adunan sebentar. (lebih kurang 10 minit).



bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bolehlah letak warna kegemaran.  kemudian masukkan dalam piping bag macam gambar di atas.



gunakan cawan yang comel2 ni (ada jual kat kedai). masukkan paper cup ke dalamnya. lepas tu bolehlah kita mula melukis mengikut apa2 corak kartun yang kita pandai dan rasa2 boleh menarik minat bebudak.  saya main hentam aje. boleh tengok contoh corak kartun di bawah....




langkah 1 : mula2 bubuh kaler hijau dulu.




Langkah 2 : lepas tu letaklah inti dan tutup semula dengan kaler hijau.



langkah 3 : lepas tu bolehlah bubuh kaler kuning kat tengahnya.




Langkah 4 : buatkan mata dengan mulutnya. dah siap...




kalau nak buat corak strawberi pulak



langkah 1 : letakkan warna pink dalam paper cup tadi. letakkan inti. (kalau boleh guna inti strawberi)



langkah 2 : buat daun dan titikkan kaler putih untuk bentukkan corak strawberi tadi.

bila dah siap melukis tu bolehlah kita merebus air dalam pengukus.  bila air dah mendidih bolehlah kita mula mengukus apam comel itu. kalau guna saiz cup yang comel2 tu lebih kurang 10 dah masak.  jangan lama sangat nanti apam tu merekah tak lawo pulak...

**pastikan kita tak isi penuh cup tu ye... agak-agak dalam 2/3 daripada saiz cup tu sebab apam akan nai bila kita kukus.







sekian.... selamat mencuba.


terima kasih kepada ADAMSUFI MAZRI atas perkongsian resepi anda yang comeyyyy gitu...






Thursday, 20 November 2014

taekwondo (upgrading)

assalamualaikum dan selamat sejahtera

zaman sekarang ni kita biasa dengar macam2 kes jenayah yang membabitkan kanak2 sebagai mangsa.  sebagai ibubapa, kita kadang kala risau memikirkan keselamatan anak2 kita walaupun mereka bermain di hadapan rumah kita.

kes2 jenayah seperti culik, rogol dan bunuh dan sebagainya memang menakutkan kita. lebih2 lagi di zaman siber ini, segala maklumat berada di hujung jari aje. mudah betul berita ini tersebar... sebagai langkah awal kita bolehlah menghantar anak2 kita belajar seni mempertahankan diri.. seni mempertahankan diri ni banyak jenis.  menghantar mereka belajar seni mempertahankan diri ini bukan bertujuan untuk galakkan mereka nak cari gaduh dengan rakan2 atau nak tunjuk hero tapi kita kena bagitahu pada mereka yang kita hantar adalah sebagai langkah persediaan sekiranya berlaku kejadian yang kita tak sangka seperti penculikan.  sekurang-kurangnya mereka bolehlah mencuba melawan untuk menyelamatkan diri. contohnya tumbuk pada perut penjenayah tu lepas tu lari lah selamatkan diri...

panjang pulak celotehnya...  sebenarnya saya nak bagi tahu yang setiap hari Sabtu anak2 saya akan mempelajari seni mempertahankan diri taekwondo yang diadakan di sekolah mereka.  mereka akan berlatih selama 1 jam dari pukul 1 tgh hingga 2.15 petang.. Izah dan Wani  mula belajar pada tahun 2013 lepas.  Azim pula awal tahun 2014.  dah beberapa kali mereka menjalani proses upgrading (tukar kaler tali pinggang)

pada hari Ahad lepas (16.11.2014) mereka pergi lagi untuk upgrading.  Izah dgn Wani upgrad tali pinggang biru manakala Azim tali pinggang green tip.. jom kita tengok gambo pulak..







yang tali pinggang kaler kuning ada hijau pada hujungnya namanya green tip. masa ni Azim sedang beraksi. budak darjah 1 kan.  nampak halus aje dia kat belakang sekali no 2 dari kanan. 


gelap pulak gambo ni.  juru gambo amatur... hahahah.... ini saya snap masa diorang menunggu giliran....














yang tali pinggang kaler biru ni Izah dengan Wani.  Wani kat belakang  sebelah kiri sekali manakala Izah kat depan no 2 dari kiri...

lepas ni diorang tukar kaler tali pinggang lagi lah kalau lulus ujian ni...

sekian...


like