Thursday, 31 December 2015

Langkawi 2015 (part 1)

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

agak lama juga saya menyepikan diri daripada dunia maya ini.
bukan merajuk tapi jadual padat sangat sampai nak jenguk blog sendiri pun tak sempat.
tambahan pula line internet yang macam kura2 sepanjang saya di kampung.
nak baca wasap pun susah, apa lagi nak buka blog..

Entry kali ini saya nak cerita serba sedikit pasal percutian aka Family Day keluarga saya.
percutian kali ini agak lama dirancang sebab melibatkan kos yang agak tinggi juga.
perancangan bermula daripada bulan Mei 2015 lagi.
perkara yang mula2 dibuat adalah  booking homestay. penting tau. tempat nak rehat dan tidur.  kalau tak ada semua perancangan tak menjadi.
memang rezeki keluarga kami dapat juga homestay dengan harga yang berpatutan siap pakej kereta avanza untuk kegunaan kami sepanajng berada di Pulai Langkawi.

Sebenarnya perancangan asal perjalanan menggunakan kenderaan sendiri sampai ke Jeti Kuala Perlis. Tapi selepas perbincangan masa balik Raya Aidilfitri, rancangan berubah pulak kerana
memandangkan setiap keluarga cuma ada seorang driver.
Akhirnya setelah berbincang, kami sepakat untuk pergi ke Kuala Perlis menaiki bas express.
satu pengalaman baru untuk keluarga kami.  makan angin dengan bas.

Kami membuat keputusan untuk menggunakan perkhidmatan bas yang dikendalikan oleh Sani Express.  bas ini agak selesa kerana kerusinya lebar.  sesuailah untuk perjalanan waktu malam.


23 Disember 2015

kami bertolak dari Stesen Bas Klang Sentral jam 10 malam.  sebelum tu sempat jugalah kami makan malam di gerai yang terletak berhadapan dengan terminal bas tu.



disebabkan perjalanan malam, gambar dalam bas tak ada ye.  disebabkan masa perjalanan kami adalah waktu cuti berganda, jalan jammed teruk.

24 Disember 2015

kami sampai di Kuala Perlis jam 7 pagi dan dengan pantas kami ambil teksi terus ke Jeti Kuala Perlis.  sebenarnya dekat aje tapi memandangkan masa dah suntuk (feri jam 8.15 pagi) kami ambil aje teksi dengan bayaran RM10 untuk sebuah teksi.  kami guna 3 buah teksi.

jom tengok gambar2 dalam feri pulak..





ini pulak muka2 eksited sebaik sahaja menjejakkan kaki di Pulau Langkawi...

kami sampai lebih kurang jam 9.30 pagi terus menuju ke homestay.  kereta memang dah siap2 parking kat Jeti Langkawi.  disebabkan tak tahu jalan dan ramai (15 orang), kami ambil sebiji teksi lagi sebagai penunjuk jalan ke homestay.  Kami sampai lebih kurang jam 11 pagi.  disebabkan waktu cuti sekolah, homestay tu full. terpaksalah kami check in jam 2 petang.  nasib baik pemilik homestay tu baik. dia kasi kami letak dulu barang2 kat depan homestay tu sementara menunggu jam 2.
kami pergi cari makan dulu dan beli sedikit barang2 dapur untuk makan malam.

lepas check ini masing2 terus tidur keletihan sampai jam 3 petang.  jam 4 kami gerak keluar.  disebakan masing2 tak tahu jalan, kami terpaksa bergantung dengan peta yang diperolehi di Jeti Langkawi.  petang tu kami madi laut di Pantai Chenang... saya macam biasa lah, tak suka mandi laut. jadi tukang ambik gambo aje lah...

jom tengok gambo aksi2 family saya di tepi pantai Chenang ni..







lepas mandi kami terus balik homestay dan berehat..

bersambung dalam entry seterusnya ye...

Tuesday, 8 December 2015

aneka whipping cream (homemade)

assalamualaikum semua





Resepi whipping cream 1


1/4 cwn air sejuk
10 gm gelatin
1 cwn susu full cream
1/2 sudu besar vanilla esen
1/4 cwn icing sugar
Cara-cara
- panaskan air atas api dan cairkan gelatin, biarkan selama 5 minit
- kacau sampai dissolve sepenuhnya
- dalam bekas lain, campurkan susu dan campuran gelatin, kacau
- masukkan esen vanila dan icing sugar, kacau lagi
- masukkan dalam fridge dalam 1 jam. Setiap 15 minit, kacau mixture tersebut
- selepas 1 jam, mixture anda akan bertukar menjadi thickened cream dan sedia utk diputar



resepi whipping cream 2

250 gm marjerin
1/2 cawan air sejuk
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna (ikut suka)
250gm mentega
200 gm gula aising


cara-cara

-  putar mentega dan marjerin hingga putih
-  masukkan gula aising dan pukul lagi
-  kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
-  masukkan pewarna dan esen vanila dan pukul hingga rata
-  bolehlah disapukan pada kek

Thursday, 26 November 2015

koleksi tupperware yang...........

assalamualaikum semua

semalam entah kenapa datang pulak kerajinan untuk mengemas KC  Habis semua tupperware yang di dalam tu saya keluarkan dan susun semula.

sebelum ni saya susun tupperware buka penutupnya dan tindih2.
bila nak guna susah betul nak cari partnernya.
lepas kemas2 semalam, baru sedar sesuatu. saya sedikit kecewa kerana ada sebahagiannya dah hilang partner.  ada yang penutup ada, bekas tak ada, dan sebaliknya.

saya dah mula musykil.  hairan.
saya simpan kat area situ aje, macam mana boleh tak ada.
takkan lah boleh berjalan sendiri.
nak katakan anak2 saya guna untuk bawa bekal ke sekolah tak mungkin sebab saiznya besar..

nampaknya saya terpaksa melakukan operasi mengemas secara besar-besaran untuk memastikan kesemua tupperware saya dapat dijumpai semula.


setelah dikemas dan susun.  inilah yang ada.
sebahagian lagi belum dikemas.
yang ada dalam gambar ni lebih kurang 1/2 aje.
selebihnya saya guna untuk isi segala macam benda daripada tepung, gula.... sampailah biskut2.

saya sendiri terperanjat tengok koleksi tupperware yang saya ada.
banyak betul.. dah boleh buat garage sale pulak...
lepas ni kena kurangkan membeli ye...
kalau boleh elakkan daripada melihat katalog tupperware.
sebab kalau tengok mesti terjebak punya.
tapi boleh ke???

nafsu membeli tak hilang2.
sekarang dah mula nak mengumpul koleksi corelle pulak.
aduhh... memang betul lah bila dah ada anak ni dah jadi perangai emak2 pulak...
dulu emak saya suka kumpul pinggan mangkuk.
dia beli lepas tu simpan dalam almari.
bila ada special event baru emak saya keluarkan dan guna.

tapi bagi saya rugi pulak.
beli mahal2 tapi simpan aje.
so saya guna sepenuhnya.
selang 2 @ 3 bulan tukar set lain pulak.
barulah tak membazir namanya.

anak2 saya pun support hobi mama dia orang.
habis macam mana???

Perancangan cuti hujung tahun ni nak ke Langkawi pulak...
lalalala..
shopping lagi...

sekian celoteh saya.. wassalam.

Monday, 23 November 2015

aktiviti seni yang boleh dibuat bersama anak-anak


assalamualaikum semua..

diam tak diam dah penghujung 2015.
cuti sekolah pun bermula.
banyak juga iklan kem2 motivasi yang diadakan.
tapi disebabkan kekangan pulus dan masa terpaksa lah saya abaikan...

tapi kesian jugak kat anak2.
diaorang kena lah duk rumah.
daripada biarkan diorang mengadap TV dan main game aje, apa kata kita bagi diorang aktiviti.

sambil2 baca FB saya terjumpa aktiviti yang saya rasa agak menarik untuk dikongsikan di sini.
so saya copy sebahagian gambar yang saya rasa boleh dimanfaatkan terutama untuk anak2 saya.
tujuan saya untuk senang nak cari kalau diperlukan dan juga berkongsi idea dengan pembaca blog saya yang lain.

kredit kepada pemilik FB Massuzah Zakaria atas perkongsian idea dan gambar di FB.

saya kongsikan beberapa keping gambar yang boleh kita gunakan untuk aktiviti anak2 sepanjang cuti sekolah ini.

jom kita tengok

idea 1
gunakan garfu untuk menghasilkan seni lukisan daripada water colour


















idea 2

gunakan water colour dan daun2 sebagai template.







idea 3

gunakan sayur2 an atau apa sahaja sebagai template.  (yang ini saya pernah buat masa zaman sekolah dulu. pakai ubi kentang..)


















idea 4

menghasilkan lukisan seni menggunakan straw.  yang ini saya pernah buat bersama2 izah masa dia darjah 1 dulu. sampai sekarang saya amsih simpan lukisan tu...










idea 5

menghasilkan lukisan dengan menggunakan polisterin yang telah dilukis...












idea 6

tali sebagai alat untuk menghasilkan seni lukisan.. menarik..








idea 7

bermain buih sabun dengan menggunakan hanger baju untuk menghasilkan belon yang besar...






idea 8

seni daripada beras putih yang diwarnakan.  yang ini saya pernah buat. tapi guna beraneka bijirin seperti beras, kacang hijau, kacang merah, kapas dan sebagainya. saya tampal pada kertas lukisan yang telah dilukis coraknya...




idea 9

buat laluan untuk kereta mainan dengan melukis sendiri. (betul ke ayat ni?)
yang ini Azim mesti suka.. dia kan banyak koleksi kereta mainan...





sebenarnya banyak lagi idea dalam FB tu..
tapi saya pilih yang anak2 saya boleh buat aje...
lepas ni bolehlah praktikkan...
sekurang2nya anak2 tak adalah kebosanan duk kat rumah diorang sepanjang cuti sekolah ni..

sekian. wassalam..

like