Friday, 2 January 2015

resepi bun kentang






bahan2

untuk roti

100 gm tepung roti
100 gm potato flake
300 gm mentega
300 gm susu segar
350 gm telur
200 gm gula
13 gm yis
8 gm pelembut roti
10 gm susu tepung
10 gm garam


bahan lain

10 gm teping kastard segera
sedikit air
1 biji kuning telur + sedikit susu segar *
sedikit mentega untuk disapu pada roti


cara membuatnya

masukkan tepung roti, potato flake, garam, susu tepung,  gula dan yis dalam mixer.

masukkan mentega, telur, pelembut roti dan susu segar. mix hingga menjadi doh.

tutup dengan kain lembab dan perap selama sejam.

buang angin doh tersebut dan bentukkan bulat2. biarkan doh mengembang.

sapukan atas doh yang sudah ringan tadi dengan bancuhan *

dalam bekas lain, bancuh tepung kastard dengan sedikit air. kemudian masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas roti mengikut kreativiti sendiri.

masukkan dalam oven pada suhu 160 darjah celcius antara 6 -10 minit

setelah doh masak sapukan dengan sedikit mentega supaya lembut dan berkilat.






like