Tuesday, 3 February 2015

apam polkadot

assalamualaikum semua..

ini adalah aktiviti hari Ahad lepas tapi hari ini baru ada mood nak up date.... hehehe

membuat apam polkadot ini mudah aje.

bahan-bahannya
2 biji telur (suhu bilik)
1 cwn gula (saya kurangkan jadi 3/4 aje)
1 sudu kecil ovalette
2 sudu kecil esen vanila
1 cwn susu segar/ susu cair
2 cawan tepung gandum diayak dengan satu sudu soda bikarbonat/ boleh guna tepung naik sendiri
jem strawberi secukupnya.

cara-caranya

  1. mula-mula panaskan pengukus. jangan lupa letak air dalam pengukus tu..
  2. pukul telur, gula dan esen vanila hingga sebati.
  3. masukkan susu segar. pukul lagi
  4. masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan soda bikarbonat. gaul sebati
  5. Akhir sekali masukkan ovalette dan kacau lagi. (kalau nak apam kita gebus ini kena letak last sekali ye)
  6. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. lepas tu bolehlah bubuh kaler yang disukai. 
  7. kemudian masukkan adunan tadi dalam piping beg.  nak senang kerja.  jangan lupa masukkan juga jem strawberi tadi dalam piping beg juga.

beginilah rupa adunan yang telah siap di letak pewarna...





paipkan adunan tadi dalam paper cup macam gambar dibawah ni. masukkan 1/2 dulu ye.  lepas tu paipkan jem strawberi kat tengah2nya. 

 



lepas tu paipkan lagi separuh sampai penuh paper cup tu
 


lepas tu buat titiskan macam gambar di bawah untuk menghasilkan polkadotnya.....

 



dah siap bolehlah dimasukkan dalam pengukus.. dan kukus selama 15-20 minit.  


tada....... inilah hasilnya.. inilah gambar yang dapat disnap. yang lain dah masuk ke dalam mulut anak2 ku....  kena serbu dek anak2  lepas keluar daripada pengukus. seronok tengok....









selamat mencuba................


like