Wednesday, 6 May 2015

Percutian di Borneo Highland and Resort, Sarawak

assalamualaikum semua...

semangat nak menulis berkobar2 semula selepas bercuti 4 hari... semalam semangat ke laut sebab baru habis cuti.. huhuhu... entry kali ini nak cerita sikit pasal pengalaman kami di puncak Borneo.  Perjalanan ke Puncak Borneo mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam dari Bandaraya Kuching. tapi disebabkan banyak sangat tempat persinggahan jadi lama la...

kami bertolak dari rumah jam 10.00 pagi. lepas tu pergi singgah makan dulu, isi minyak keta kasi tangki penuh dan sebagainya. (termasuklah terpaksa cari tandas sebab Azim nak beyak... haru betul jadinya... dah lepas pam minyak baru dia cakap. nasib baik jumpa surau).  kami sampai ke destinasi lebih kurang jam 1.45 petang. terus check in hotel.

 

ini di bahagian hadapan hotel penginapan kami....


sempat lagi bebudak tu berposing dalam bilik..







kemudahan kolam air panas dan air sejuk... terjun tiruk la bebudak tu...

-

-

-

-

jom kita lihat beberapa pemandangan yang dirasakan menarik yang dapat diambil daripada bahagian atas bilik kami....




bilik penginapan kami. bayaran semalam (sebab saya org gomen dapat RM174.90). kalau harga biasa RM210.  Sesuai untuk 2 dewasa  & 2 kanak-kanak. kalau lebih boleh bentang toto kat lantai tu.  kami memang tido ramai2 kat atas katil tu aje. air cond tak ada ye sebab dah semula jadi sejuk.  huhuhu...


pemandangan ini diambil dari bilik aje.. cantik kan?  kolam tu lah tempat  anak2ku terjun tiru.  untuk kanak2 bawah 9 tahun tidak digalakkan mandi di sini ye... pemantauan ibu bapa amatlah perlu untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini..


ini pun ambil dari tingkat atas bilik penginapan kami. sebelah kiri bilik ye... 

pemandangan pada waktu pagi.. (perasan jadi jurugambar profesional pulak. padahal snap guna handpone aje....)


yang ini pemandang di bahagian hadapn hotel. nampak keretaku tengah parking kat situ.. (yang mana satu ye????). hahaha


satu lagi pemandangan yang menarik diambil dari puncak borneo ni...




aksi anak2ku sebelum night safari... yang tudung biru tu ofismate yang sama-sama join.  

ini sebenarnya gambar dalam kenderaan hotel tu. macam bas mini tapi open air. (saya pun tak tahu nak panggil apa)













pada keesokkannya................ 
kami jejalan disekitar kawasan penginapan.





gambo selfie sekeluarga .....




diorang buat aksi gulung tikar pulak...........

dah puas jalan2 bebudak ni mandi lagi. lepas tu kelaparan.   ajak lah diorang breakfast jam 8.45 pagi.. sewa bilik diberi breakfast untuk 2 orang. so untuk kanak2 kena bayar lah.  disebabkan wani dgn azim nampak macam sebaya diorang charge untuk 1 orang kanak2 aje, RM13 aje.. lepas tu kami join tournament tour pulak.....





yang ini pemandangan di kalimantan view pada sebelah siang pulak. malam tadi tak nampak sangat.



ini lah kenderaan yang bawa kami jalan2 tu.






habis tournament tour tu lebih kurang jam 11 pagi.  pada jam 12 kami pun check out... dalam perjalanan balik kami  singgah  di air terjun,  hot spring dan semenggoh wildlife centre. jom jengah gambar2 yang dirakam sepanjang perjalanan balik kami. 
















kami sampai rumah lebih kurang jam 6.00 petang.  perjalanan 2 hari 1 malam yang menyeronokkan tapi cukup meletihkan sebab saya memandu seorang.  tak apa lah. yang penting anak2 enjoy..

sekian celoteh saya untuk hari ini.... wasalam





like