Tuesday, 26 May 2015

resepi Roti Bun

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

semenjak 2 menjak ni kerajinan untuk meroti ni datang pulak... hari ini saya nak cerita pasal membuat roti yang mudah aje..

resepi roti mudah ni adalah seperti di bawah...

bahan2

1 kg tepung high protein
200 gm gula kastor
20 gm garam
20 gm yis kering
15 gm bread improver (1 sudu makan)
2 sudu besar susu pekat manis
420 ml air sejuk - air yang disimpan dalam peti sejuk (tambahkan 8 ketul ais kiub)
1 biji telur gred B
110 gm shortening
80 gm mentega

cara membuatnya

masukkan semua bahan dalam bread maker. cara susunannya adalah masukkan bahan cecair dulu, tepung diselang dengan garam dan atas sekali yis. pastikan yis dan garam tidak diletak sekali kerana yis akan mati kalau terkena dengan garam. setkan fungsi doh dan biarkan.. sambil2 tu boleh buat kerja lain.. untuk bread maker saya masa yang digunakan adalah 1 1/2 jam.

lepas tu bolehkan dikeluarkan dan letakkan atas meja uli.. begini lah rupanya

 

minyak masak dan penggelek mesti ada... saya gunakan plastik kuning tu sebagai pemotong. lebih mudah...



memula kita buang dulu angin yang ada pada doh tu. lepas tu potong ikut saiz yang dikehendaki... boleh tengok gambar di bawah...




beginilah rupa doh yang dah dipotong tadi...





lepas tu kita gelek guna pengelek. 

    


lepas tu bolehlah diletakkan inti dan tutup semula 


 



letakkan dalam dulang pembakar yang telah digris dengan shortening..


biarkan doh tadi mengembang. lebih kurang 1/2 jam. lepas tu kita sapukan dengan telur dan taburkan sedikit bijan sebelum dimasukkan dalam oven untuk dibakar. bakar lebih kurang 15-20 minit pada suhu 180 darjah celcius.  bila roti dah masak bolehlah keluarkan dari oven. sapukan sedikit marjerin di bahagian atas roti.  ini akan menjadikan roti kita nampak berkilat.  lepas tu bolehlah ngap....






like