Thursday, 26 November 2015

koleksi tupperware yang...........

assalamualaikum semua

semalam entah kenapa datang pulak kerajinan untuk mengemas KC  Habis semua tupperware yang di dalam tu saya keluarkan dan susun semula.

sebelum ni saya susun tupperware buka penutupnya dan tindih2.
bila nak guna susah betul nak cari partnernya.
lepas kemas2 semalam, baru sedar sesuatu. saya sedikit kecewa kerana ada sebahagiannya dah hilang partner.  ada yang penutup ada, bekas tak ada, dan sebaliknya.

saya dah mula musykil.  hairan.
saya simpan kat area situ aje, macam mana boleh tak ada.
takkan lah boleh berjalan sendiri.
nak katakan anak2 saya guna untuk bawa bekal ke sekolah tak mungkin sebab saiznya besar..

nampaknya saya terpaksa melakukan operasi mengemas secara besar-besaran untuk memastikan kesemua tupperware saya dapat dijumpai semula.


setelah dikemas dan susun.  inilah yang ada.
sebahagian lagi belum dikemas.
yang ada dalam gambar ni lebih kurang 1/2 aje.
selebihnya saya guna untuk isi segala macam benda daripada tepung, gula.... sampailah biskut2.

saya sendiri terperanjat tengok koleksi tupperware yang saya ada.
banyak betul.. dah boleh buat garage sale pulak...
lepas ni kena kurangkan membeli ye...
kalau boleh elakkan daripada melihat katalog tupperware.
sebab kalau tengok mesti terjebak punya.
tapi boleh ke???

nafsu membeli tak hilang2.
sekarang dah mula nak mengumpul koleksi corelle pulak.
aduhh... memang betul lah bila dah ada anak ni dah jadi perangai emak2 pulak...
dulu emak saya suka kumpul pinggan mangkuk.
dia beli lepas tu simpan dalam almari.
bila ada special event baru emak saya keluarkan dan guna.

tapi bagi saya rugi pulak.
beli mahal2 tapi simpan aje.
so saya guna sepenuhnya.
selang 2 @ 3 bulan tukar set lain pulak.
barulah tak membazir namanya.

anak2 saya pun support hobi mama dia orang.
habis macam mana???

Perancangan cuti hujung tahun ni nak ke Langkawi pulak...
lalalala..
shopping lagi...

sekian celoteh saya.. wassalam.

Monday, 23 November 2015

aktiviti seni yang boleh dibuat bersama anak-anak


assalamualaikum semua..

diam tak diam dah penghujung 2015.
cuti sekolah pun bermula.
banyak juga iklan kem2 motivasi yang diadakan.
tapi disebabkan kekangan pulus dan masa terpaksa lah saya abaikan...

tapi kesian jugak kat anak2.
diaorang kena lah duk rumah.
daripada biarkan diorang mengadap TV dan main game aje, apa kata kita bagi diorang aktiviti.

sambil2 baca FB saya terjumpa aktiviti yang saya rasa agak menarik untuk dikongsikan di sini.
so saya copy sebahagian gambar yang saya rasa boleh dimanfaatkan terutama untuk anak2 saya.
tujuan saya untuk senang nak cari kalau diperlukan dan juga berkongsi idea dengan pembaca blog saya yang lain.

kredit kepada pemilik FB Massuzah Zakaria atas perkongsian idea dan gambar di FB.

saya kongsikan beberapa keping gambar yang boleh kita gunakan untuk aktiviti anak2 sepanjang cuti sekolah ini.

jom kita tengok

idea 1
gunakan garfu untuk menghasilkan seni lukisan daripada water colour


















idea 2

gunakan water colour dan daun2 sebagai template.







idea 3

gunakan sayur2 an atau apa sahaja sebagai template.  (yang ini saya pernah buat masa zaman sekolah dulu. pakai ubi kentang..)


















idea 4

menghasilkan lukisan seni menggunakan straw.  yang ini saya pernah buat bersama2 izah masa dia darjah 1 dulu. sampai sekarang saya amsih simpan lukisan tu...










idea 5

menghasilkan lukisan dengan menggunakan polisterin yang telah dilukis...












idea 6

tali sebagai alat untuk menghasilkan seni lukisan.. menarik..








idea 7

bermain buih sabun dengan menggunakan hanger baju untuk menghasilkan belon yang besar...






idea 8

seni daripada beras putih yang diwarnakan.  yang ini saya pernah buat. tapi guna beraneka bijirin seperti beras, kacang hijau, kacang merah, kapas dan sebagainya. saya tampal pada kertas lukisan yang telah dilukis coraknya...




idea 9

buat laluan untuk kereta mainan dengan melukis sendiri. (betul ke ayat ni?)
yang ini Azim mesti suka.. dia kan banyak koleksi kereta mainan...





sebenarnya banyak lagi idea dalam FB tu..
tapi saya pilih yang anak2 saya boleh buat aje...
lepas ni bolehlah praktikkan...
sekurang2nya anak2 tak adalah kebosanan duk kat rumah diorang sepanjang cuti sekolah ni..

sekian. wassalam..

Thursday, 19 November 2015

Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By CikTulip


assalamualaikum..

saya pun nak join juga.. nak support blog kawan2...




saya tag 3 orang ni (jangan marah ye..)

Atikah
nabila
sha

jom memeriahkan lagi GA ni..


Monday, 16 November 2015

Thursday, 12 November 2015

simen fero (kayu) part 3

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

kita sambung lagi ye..
ini entry ke 3 untuk projek simen fero  ini.

mula2 kita bersihkan dulu. buangkan kertas2 surat khabar dan berus dengan menggunakan berus dawai.  kemudian alaskan semula dengan menggunakan surat khabar baru.


 

 


meja bulat dan bangku panjang pun kita bersihkan juga.   kikis kesan2 kasar pada permukaan atas dan bawah dengan menggunakan sudip. boleh rasa dengan tangan aje.









 selepas itu angkat meja tadi dan buangkan polisterin yang ada pada bahagian bawahnya.  buangkan kertas surat khabar juga. dengan perlahan2 angkat dan letakkan pada bahagian kaki meja yang telah siap.  masa ini memerlukan kudrat yang lebih.  kalau sorang angkat memang tak terdaya la...








sempat saya berposing kat meja ini sebelum proses seterusnya...  awal pagi, muka masih ceria lagi...


untuk lapisan cat yang pertama kita gunakan nisbah bancuhan 1:3 untuk cat. 1 hitam dan 3 coklat.  kacau bancuhan cat hingga sebati.





bolehlah memulakan proses mengecat pada permukaan kulitnya hingga garisan kulit. yang bahagian tengah2 tu nanti dulu ye...

 

setelah siap mengecat keseluruhan bahagian kulit tadi, kita fokus pula pada bahagian permukaan atas bangku dan meja pula.


 

 

sebenarnya pemilihan warna untuk permukaan meja dan bangku adalah mengikut kreativiti masing2. konsep mengecat permukaan ini adalah warna cerah di bahagian luar dan semakin gelap pada bahagian tengah.  ok. kita tengoh step by step berpandukan gambar yang dapat sy snap.




gunakan warna kuning pada bahagian luar permukaan. ikut bentuk bulat meja dan cat arah membulat sepanjang meja tersebut. gunakan berus 4" ye. kemudian diikuti dengan warna merah, coklat dan yang tengah sekali campuran warna hitam coklat yang kita gunakan untuk cat pada permukaan kulit kayu tadi.. ratakan perlahan dengan menggunakan berus.  setiap kali tukar warna mestilah guna berus yang lain.  proses mengecat ini perlu dibuat terus menerus untuk mengelakkan cat menjadi kering dan susah dibentukkan.







untuk mengecat bangku panjang pula. boleh rujuk gambar di bawah.

 

 

 

 

 

 

kita boleh menggunakan cat hitam untuk membentuk corak pada garisan kulit juga. tapi group kami tak buat sebab nampak macam x cantik... (hehehe..)  kalau kita nampak ada bahagian cat yang ada kecacatan pada pandangan mata, pandai2 lah touch up ye...

 

untuk menampakkan kesan kulit kayu lebih menyerlah, gunakan warna coklat, gunakan kertas surat khabar untuk mengurangkan kadar resapan cat pada berus dan sapukan pada permukaan kulit secara ringan. sapukan melintang urat kulit tadi.  (cara kita pakai blusher pada pipi ye..)





 

 
 kita nampak perbezaan sebelum dan selepas. kulit kayu lebih nampak asli.

kemudian gunakan nisbah 1:3@ 2.5 untuk warna coklat dan kuning.  buat teknik yag sama pada permukaan kulit tadi.







 

kita boleh gunakan jenis spray atau cecair sebagai kemasan terakhir. gambar kat atas inilah kemasan terakhir kita yang berfungsi sebagai pelindung cat.  biasanya cat akan bertahan antara 1 tahun hingga 1 1/2 tahun.


 

 

selepas disapu lekar.  nampak permukaan lebih cantik dan berkilat.




 




inilah hasil projek simen fero jenis kayu selama 3 hari... bila dah nampak hasil hilang segala penat lelah.  rasa seronok sangat...

sekian, wassalam..

related article
simenfero kayu part 1
simen fero kayu part 2

like