Tuesday, 6 December 2016

Eastin Hotel KL

assalamualaikum semua

entry kali ini saya nak review hotel yang terletak di KL.  daripada sumber google hotel ini bertaraf 5 bintang. sesiapa yang berminat untuk menginap di hotel ni boleh buka link di sini.  bilik yang saya menginap adalah katil single double aje.. rasanya ini rate yang paling murah lah kot.  bila masuk aje saya terus snap gambar...

katinya dua biji jenis single.  turut disediakan almari baju.  tapi saya tak guna pun almari tu.  baju duk dlm beg aje. malas ak punggah2.  bukan nak stay lama pun.  (3 hari aje)



walaupun ada disediakan TV tapi saya langsung tak sempat nak tengok pun. tapi byk jugalah chanel yang disediakan untuk pengunjung.



gambar di bawah ini merupakan laluan pintu keluar. bilik ini lantainya carpet ye. sebelah kanan tu pintu ke bathroom.


kat bathroom ini ada dua pilihan untuk pengunjung mandi. sama ada guna shower atau bath tub.  kalau rasa nak bersantai2 macam mat saleh boleh lah guna bath tub tu.  tapi disebabkan saya datang sini atas urusan kerja, lupakan ajelah niat tu..

 

inilah pemandangan yang saya dapat lihat daripada tingkap bilik hotel yang dihuni.  tapi sebab sibuk dengan kerja, saya tak sempat langsung nak turun ke swimming pool tu.. kebetulan saya terlupa nak bawa baju swimming... dapat tengok dari atas aje lah.. 


makanan di restaurant amat memuaskan.  walaupun saya stay 3 hari aje di hotel ni ini tapi saya berjaya menambahkan berat badan saya sampai 3 kg.  makanan yang disediakan memang banyak pilihan dan rasanya memang sedap sampai terlupa dengan diet dan kalori pada makanan.

sebenarnya ini sebahagian aje dessert yang saya ambil.  tengok lah rupanya yang mengiurkan tekak saya.  bila dah habis misi menurunkan berat badan pula terpaksa dilaksanakan sampai seminggu untuk kembali ke berat asal... sob.. sob.. sob...



sekian, entry untuk kali ini..

wassalam..

Thursday, 17 November 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

assalamualaikum

Kali ini berminat pula nak sertai GA dari Jari Manis dan Scdha Sein Travel.
tempoh penyertaan dari'7 November 2016 hingga 7 disember 2016 sahaja'
mudah-mudahan ada rezeki saya.  
kepada yang berminat untuk turut serta boleh klik banner di bawah



Saya tag rakan blogger saya Nabila


Waterfall Lanchang Sabai, Serian, Sarawak

assalamualaikum semua

semenjak dua menjak ni saya asyik pos aktiviti hiking aje kan..
nak buat macam mana sekarang ni dah terjebak dengan group hiking pulak..
boleh dikatakan tiap2 minggu join hiking.

sebenarnya aktiviti hiking ni sesuai untuk mereka yang sukakan alam semula jadi.
tapi kena ingatlah, kalau mendaki tu pastikan apa yang dibawa ke atas mesti dibawa semula ke bawah untuk mengelakkan alam tercemar akibat perbuatan kita.  walaupun sekecil pembalut coklat, silalah bawa turun semula dan buang ke dalam tempat yang sepatutnya...

disebabkan sibuk, hari ini baru saya berkesempatan untuk update blog.  kali ini saya menjejakkan kaki ke air terjun Lanchang pula.  tapi kalau guna google map ejaannya Ranchang... hentam aje lah. janji tempat yang dituju tu betul.  saya diberitahu, kawasan ini penduduk majoritinya adalah kaum bidayuh.

seperti biasa, saya kena bergerak dari rumah sebaik sahaja selepas solat subuh dan bertemu di check point yang telah ditetapkan sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi tersebut.

perjalanan menuju ke air terjun ini mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam pergi dan 1 1/2 jam balik.
trail ini adalah trail berhutan yang tidak mempunyai penanda.  guide diperlukan untuk mendaki.  trail ini juga ada pacat tapi tidak sebanyak trail di Gunung Penrissen.

kami perlu  melalui kebun dahulu sebelum sampai ke hutan..  trial adalah jenis berbukit2 dan kami berjalan melalui denai di lereng2 bukit.  memang kena berhati2 kerana laluan ini sangat kecil. kalau tersilap langkah boleh tergelincir dan jatuh ke dalam jurang yang curam serta boleh mencederakan pendaki.

untuk sampai ke air terjun, kami perlalu menyeberangi 3 kali jeram.  disebabkan air tidak terlalu tinggi saya berjaya melalui setiap jeram itu tanpa membasahkan kasut.  hanya memijak batu2 besar sahaja.  tapi kalau musim hujan memang tak dapat nak elak lah, terpaksa meranduk air.

saya kongsikan gambar2 yang sempat saya rakam sepanjang aktiviti hiking saya ke air terjun ini.

 

ini laluan kebun orang.  masa ni saya ada berselisih dengan penduduk kampung yang baru keluar dari hutan.

 

 

 

cuaca sangat cerah.  air di jeram ini memang jernih dan sejuk.  macam kristal airnya...   terasa amat puas bila sampai sahaja ke air terjun.  pemandangannya amat cantik. apa lagi bila dapat mendengar bunyi jatuhan air terjun yang sangat mendamaikan.

 

  


 




sebelah kiri gambar adalah air terjun utama.  disebelah kanan pula kita dapat lihat aliran air yang kecil pula.  memang cantik pemandangannya..


 

 selepas berehat, makan2 dan mandi manda lebih kurang 1/2 jam kemudian. kami pun bergerak pulang...

 

 

 

 


pokok padi yang tengah membesar


pokok lada hitam

sekian, wassalam


Thursday, 10 November 2016

Puncak gunung Serapi

assalamualaikum semua

ini sebenarnya aktiviti yang dah lama tapi asyik tertangguh aje nak up date.

Puncak Gunung Serapi mempunyai ketinggian   2600 kaki dari aras laut.  sebelum ini kami hanya mengunjung water fall sahaja. boleh lihat entry tersebut di sini.

perjalanan menuju ke puncak gunung ini hanya melalui trek bertar sepanjang laluan.  jadi amat sesuai lah saya membawa Azim dan Wani.  Kami perlu berjalan lebih kurang 3 jam untuk sampai ke puncaknya.  Tapi bergantung kepada kelajuan dan stamina masing-masing juga.

gambar-gambar yang sempat dirakamkan untuk kali ini.




 


 

 

perjalanan melalui laluan bertar yang selamat digunkan. sepanjang perjalanan disediakan pondok untuk berehat dan melepaskan lelah.

 

 bila menghampiri puncak, disediakan papan tanda di situ.  ikut aje arah yang telah ditunjuk.  masa ni hanya laluan bertanah aje. tapi sejauh 75 m sahaja.. kalau hujan lecak sikit la.
 


gambar-gambar ceria sebaik sahaja sampai ke puncak.  pemandangan memang menarik.  kebetulan semasa kami datang cuaca memang baik.  jadi view sangat jelas pada tinggian ini... 

 
 



terdapat view tower yang disediakan di puncak ini.  saya yang gayat ni pun hendak jugak memanjat tower ini untuk bergambar...




ini gambar yang saya snap dari view tower.. satu pemandangan yang sangat cantik dan tak dapat diucap dengan kata-kata.

sekian untuk entry kali ini, wassalam





like