Wednesday, 27 January 2016

info pasal pc dan laptop yang ramai tak tahu

assalamualaikum semua

saya nak kongsikan sedikit info yang saya perolehi melalui FB yang saya rasa sangat berguna.
Kalau kat pc atau laptop ada stiker window dah ada detail window tu (biasanya untuk pc dan laptop yang terkini ye) maknanya pc yang dibeli itu dah ada window built in dalam hardisk.
kalau dulu bila kita beli pc dapat CD tapi sekarang diletak dalam pc tu.

sekiranya nak format pc tu, periksa dulu ada tak stiker ni.
kalau ada jangan hantar kedai untuk format.
nanti dia masukkan yang pirate dan akan overide window ori tu atau dia format guna window yang sedia ada dan charge macam dia install guna installer dia.

caranya adalah transfer data yang penting ke dalam external hardisk.  kemudian buat restore factory setting.  dalam 2 minit dah boleh format pc sendiri.  siap install semua software macam masa kita beli dulu sebab semua tu sebenarnya kita dah beli dan ada dalam pc.

so tak perlulah nak bazirkan duit ye..



terima kasih kepada tuan punya FB yang berkongsi info yang berguna ini.  buat masa sekarang pc sy masih baru lagi. nanti kalau dah tiba masanya saya akan cuba buat.  sementara ni parking dulu kat sini untuk rujukan akan datang.

sekian, wassalam

like