Monday, 1 February 2016

red velvet cup cake

assalamualaikum semua

entry kali ini nak kongsi pasal masakan pula..

sebenarnya dah lama teringin nak buat red velvet cup cake tapi selalu sangat tak berkesempatan..
selalunya saya beli aje. tapi macam tak puas hati selagi tak buat sendiri..

entah macam mana saya terjumpa satu resepi daripada FB cara nak buat red velvet yang sangat mudah.. bahan2 yang digunakan pun senang nak jumpa. memang ada pun kat rumah.  anak saya izah pun dah pandai buat kek ini. jom kita tengok



cup cake

bahan2

165 gm tepung gandum
125 gm gula kastor
1/2 camca soda bikarbonat
1/2 camca garam
1/2 camca serbuk koko
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar dicampur dengan 1 camca cuka dan dibiarkan selama 1/2 jam
1 biji telur
1 sudu besar pewarna merah
1/2 camca cuka masakan
1/2 camca esen vanila

cara membuatnya

  1. masukkan garam, minyak masak, susu segar, telur, pewarna merah, cuka dan esen vanila ke dalam mixer. pukul hingga sebati. sebati maknanya minyak tu dah tak timbul lagi.
  2. dalam bekas lain ayak tepung, soda bikarbonat dan sebuk koko. campurkan gula kastor.
  3. setelah itu masukkan adunan no 2 tadi ke dalam adunan no 1. pukul hingga sebati.
  4. masukkan ke dalam bekas cup cake lebih kurang 3/4 penuh.
  5. bakar dalam oven pada suhu 160 darjah celcius hingga masak.


cream frosting

bahan2

250 gm cream cheese
35 gm mentega
130 gm gula ising
1/2 camca esen vanila

cara membuatnya

  1. satukan semua bahan dan pukul hingga sebati.
  2. masukkan ke dalam piping bag. gunakan nozel yang sesuai dan paipkan keatas cup cake yang telah sejuk tadi.
  3. hiaskan mengikut kreativiti sendiri.

selamat mencuba..



like