Wednesday, 13 July 2016

Tart kerang yang lembut

assalamualaikum semua


diam tak diam dah 8 hari sambutan aidilfitri.
masih ramai lagi kawan2 seofis yang masih bercuti.
tapi disebabkan kesilapan semasa membeli tiket penerbangan balik, terpaksalah masuk kerja hari ini..
tak apa lah. mungkin ada hikmahnya sebab memang kerja menimbun pun.
due date semuanya dalam minggu ini dan minggu depan...

tapi...
saya tetap kena masukkan juga resepi  ini untuk sesi perkongsian ilmu dan juga rujukan akan datang.
iyalah. kadang2 kalau simpan guna kertas ni selalu sangat hilang entah ke mana.
so cara yang mudah, simpan aje dlm blog sendiri..

untuk pengetahuan u'll aya penggemar tart nenas.
sebelum ni dah byk kali try buat tapi hasilnya memang mengecewakan.
entah macam mana masa kat kampung tempoh hari sy cuba aje google resepi tart kerang.
kiranya macam try and error lah.
rezeki saya, tart yang dihasilkan betul2 memenuhi citarasa saya..

jom tengok resepi tart kerang ni.




bahan2

A
1 1/2 cawan butter
1/2 cawan marjerin
6 sudu besar susu pekat
1 biji kuning telur
sedikit esen vanila

B
4 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung kastard
4 1/2 cawan tepung gandum

untuk disapu atas tart
sebiji kuning telur
sedikit pewarna kuning

cara membuatnya





kalau nak buat tart kerang kena ada acuan ni ye.  lama juga saya cari acuan tart ni kat area Kuching tp x jumpa.  saya dapat kat kedai Bagus Klang masa balik raya tempoh hari. itu pun tinggal 1 tp ada 2 set. 1 saya kasi adik. 1 lagi saya bw ke kuching.


mix semua bahan A guna senduk aje ye hingga sebati. kemudian masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yang lembut.  diingatkan bahawa doh ini sangat lembut dan jangan tambah tepung lagi.


saya memang tak guna mixer sepanjang mengguli dohnya ye.


inilah doh yang dah jadi.  nampak tak lembut aje kan... jangan risau tengok doh macam lembik serupa tak cukup tepung. sebab kitakan pakai acuan. so tak ada masalah pun...


untuk nak mendapatkan saiz jem nenas yang sekata, bolehlah buat bulat2 macam ni.. lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam doh tadi. bulatkan dan kemudian masukkan doh berinti tadi ke dalam acuan kerang.. nanti jadilah macam gambar di bawah...



sapukan kuning telur yang dicampur dengan pewarna kuning di atasnya dengan menggunakan berus. sila lakukan dengan lemah lembut ye sebab ianya sangat lembut.

pada masa ni dah bolehlah paanskan oven dulu...  selepas itu bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.  yang ini tengok oven masing2 ye...


inilah rupa tart kerang sebaik sahaja keluar dari oven.. kena biarkan seketika sebelum di keluarkan daripada dulang.  kalau keluar aje terus angkat memang berderailah biskut ni.

sekian, entry biskut yang dah nak basi gara2 sibuk nak beraya di kampung... hahaha

selamat mencuba.  dah cuba bolehlah komen hasilnya kat bawah ni...

wassalam








like