Tuesday, 16 February 2016

bila anak dilanda kerajinan.

assalamualaikum semua

saya sebenarnya agak cerewet orangnya..
kalau lipat baju mesti sama saiz dan disusun macam buku...
kalau menyapu lantai mesti tolak semua kerusi meja untuk pastikan segala kekotoran yang ada dibawah perabut itu turut dibersihkan.
kalau mop tu memang lambat lah saya buat. setiap inci lantai saya telek untuk pastikan lantai beanr2 bersih..

tapi bila anak dah semakin ramai
saya mula mengurangkan kadar kecerewetan itu.
sebabnya saya nampak anak2 jadi stress.
bersepah sikit saya dah bising.
mainan asyik letak kat kotak aje..
diaorg keluarkan sy marah.
tak mau rumah bersepah..

bila saya baca buku psikologi kanak2 baru tersedar beberapa kesilapan saya dalam mendidik anak2.
kena rajin mencari ilmu lah kan..

sekarang ni saya kawal rasa cerewet tu.
saya dah mula bagi tugas melipat baju masing2.
saya sediakan bakul yang ada tag nama.
setiap sorang akan bertanggungjwb dengan bakul masing2 dari lipat sampailah menyusun dalam almari diorg.
hasilnya anak2 jadi lebih bertanggungjwb.

lepas tu sebab tak mau penat sorang2 mengemas rumah, saya minta anak2 pun tolong bersihkan rumah juga.
sekurang2nya diorg rasa penatnya mengemas jadi nak menyepah tu akan lebih 'bersopan' lah.
tak ada lah terus tonggeng mainan satu bakul. nangis wooo.
sambil2 tu saya pantau dan bagi tunjuk ajar sikit2.


ini gambar yang sempat saya snap semasa Wani vacum carpet... dia x sedar pun masa ni sebab bunyi vacum kan bising.. hihihi

ini pulak Azim tengah lap habuk kat perabut..

sekian, wassalam.


Monday, 15 February 2016

menukar tombol pintu

assalamualaikum semua..

sebenarnya dah lama tombol pintu ni rosak.
tapi macam biasa lah, semangat nak menukar tu belum sampai lagi.
sampailah semalam petang baru lah datang kerajinan.
sebenarnya tombol tu saya beli dah lama.
dah seminggu terletak aje kat lantai..
memang dasat kan??

inilah rupa tombol pintu yang dah jahanam tu.. (sila abaikan cat yang banyak tertanggal tu, saya bercadang nak pasang wall paper kat pintu tu)
puncanya saya terkunci dalam bilik sebab tombol pintu tu rosak.
masa tu tengah panik dan tak boleh berfikir dengan sempurna.
padahal boleh aje saya buka dari dalam kalau dapat berfikir dengan waras.. huhuhu..
tapi sebab nak senang ketuk aje dengan tukul.
habis berderai jadinya..



Sebenarnya nak tukar tombol pintu tak susah, tapi disebabkan jarang sangat buat menjadikan masa untuk menukarnya menjadi lama.
iya lah nak belek2 lagi, nak fahamkan arahan dalam kertas tu lagi, dll.
masa proses menukar ni sempat lah buat drama sebabak..
belum sempat test tombol dengan penyendal tu lagi, anak saya dengan yakinnya dah tutup pintu tu. dan kebetulan, penyendal tu tidak bercantum dengan sempurna dengan tombol.
apa lagi, terkunci lah saya 2 beranak dalam tu..
panik sekejap..
tapi sekejap aje.. bila dah tenang senang aje nak selesaikan..
ini lah tombol baru yang akan dipasang oleh saya.. itu semua datang dalam satu plastik. kiranya 1 set lah.


mula2 kita tanggalkan dulu penutup tombol ni.
senang aje. pusing aje ikut lawan jam. nanti tertanggal lah benda tu. nampak betul hasil cat yang tak sempurna pada penutup tu..


lepas tanggal penutup tu kita akan nampak kepingan besi yang ada skru.  gunakan pemutar skru untuk buka kepingan besi lama ini..

 

bila dan buka skru tu, tombol lama pun bolehlah dikeluarkan. inilah rupa pintu yang lopong tanpa tombol... hahaha

lepas tu kita cari lubang kecil kat tombol tu dan cucuk guna pin yang disertakan sekali semasa beli untuk menanggalkan tombol tadi.  ini yang paling seksa bagi saya. lama betul nak tanggalkan sampai anak saya pun tolong sama.


disebabkan tengah stress nak menanggalkan tombol tu sampaikan lupa nak snap gambar pin tu.. saya pinjam gambar dari google aje lah ye....  ini lah rupanya cara nak tanggalkan tombol tu..



dah lepas tanggal boleh lah di pasang.  Penyendal dan tombol perlulah dicantumkan. penyendal tu perlu ditekan masuk baru boleh bercantum dengan tombol.  bila kita tekan akan ada besi keluar kat penyendal tu. minta maaf gambar tak ada ye.. u ll kena imaginasikan sendiri.. tak pandai la pulak nak snap gambar..

bila dah siap pasang bolehlah skru pada kepingan besi dan tepi penyendal tu. lepas tu pasang penutupnya dan pasang balik kepala tombol yang dah ditanggal tadi...



inilah rupa tombol pintu baru saya...  gigih saya pasang.  bila dah siap sangat puas hati..
saya nak ingatkan sebelum dengan confiden tutup pintu tu, cuba dulu berberapa kali. kunci dan pulas ye.. ini untuk memastikan tombol tu berada dalam keadaan 'sihat' dan boleh digunakan..


lepas ni angan2 saya nak buat projek memasang wall paper pada pintu ini pulak...
tunggu..........
sekian, wassalam

Thursday, 11 February 2016

dah 5 tahun rupanya...

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

diam tak diam sudah 5 tahun saya menetap di bumi borneo ini..
untuk pengetahuan u'll kalau nak stay lama di bumi Borneo ni kena ada dokumen perjalanan terhad.
sebenarnya passport kami dah expired bulan Jan lepas.  lupa.. iyalah 5 tahun sekali aje.. memang senang nak lupa lah.  nasib baik tak merancang nak balik semenanjung masa cuti CNY yang lepas. kalau tak memang sangkut kat airport la...

pasport ini kaler biru.
ini lah rupanya.
yang sebelah kanan tu pasport lama dan sebelah kiri yang baru renew.



sebenarnya semalam baru saya berkesempatan untuk pergi ke imigresen untuk renew pasport ini.
kebetulan anak2 masih lagi cuti sekolah.  so senang lah. tak payah nak ponteng2 sekolah.

saya tepek sikit muka 5 tahun lepas dengan muka yang terkini.. 
yang belah kiri tu gambar terkini ye..

 yang ini muka saya, tak banyak berubahlah.. hihihi


yang ini gambar anak sulung saya.  nampak lah berubahnya.  dulu sekolah rendah, sekarang dah sekolah menengah...

yang ini gambar anak saya yang nombor dua.

yang paling ketara si bongsu lah. muka baby aje dulu... dengan senyum simpulnya.  hahaha

saya datang ke bumi borneo ni dengan 3 orang anak saya.  mereka lah peneman saya.
sebelum ni saya tak pernah merantau sejauh ini.  paling jauh pun ke Perak masa belajar.. lepas tu saya terus stay kat Lembah Klang aje..

entah kenapa lepas habis belajar hati saya tergerak untuk bertukar angin.
saya mohon ke Borneo.
tahun pertama saya di Mukah...
saya naik twin otter turun ke padang terbang Mukah.
terkedu sekejap bila jejak kaki kat situ..
tak ada teksi untuk disewa.
nasib baik ada insan yang baik hati sanggup hantar saya ke tempat bertugas.

kedatangan saya 4 beranak disambut dengan sangat mesra di tempat saya bertugas.
untuk sementara waktu saya sekeluarga menginap di lounge sementara nak selesaikan urusan kuarters.

masa ini rasa susah sangat sebab saya tak faham langsung bahasa sarawak.
tercengang2 bila dengar diorg 'klakar' sarawak.
mungkin dah biasa dengan kehidupan di bandar, saya kurang selesa di sana.
anak2 pun sama.  
waktu itu Mukah macam pekan kecil aje.. 
nak buat pasport pun kena pergi ke Sibu yang mengambil masa 4 jam perjalanan.
masa saya sampai ke Mukah, jalan raya yang menghubungkan Mukah dengan Sibu masih belum siap dibaiki.
jalan berlubang2 macam jalan lori balak. 
kalau nak ke Sibu lebih baik guna public transport kalau sayangkan kereta.
waktu ni sy masih pakai nissan frontier.  tapi tak sanggup nak guna..
sayang kereta .....

tapi 6 bulan aje keadaan jalan macam tu.  lepas 6 bulan jalan dah cantik..
nak ke Sibu menjadi lebih kurang 3 jam perjalanan.  
saya sempat juga makan angin ke kuching..
bila hidup merantau ni kita kena lah pandai berdikari..

alhamdulillah tahun ke 2 saya dinaikkan pangkat dan ditukarkan ke Bandaraya Kuching.
suasana tak jauh beza dengan semenanjung.
ada shopping compleks, bowling dll...
seronok....

yang paling seronok tempat kerja saya dengan rumah tak jauh dan tak jem...
jadi saya tak stress sangat.
hidup rasa tenang.
tapi macam biasa lah...
ujian tetap ada..
kalau tak ada ujian bukan HambaNya kan...

buat masa sekarang saya belum ada rancangan untuk mohon bertukar ke semenanjung.
tak tau lah esok lusa.
buat masa sekarang saya bahagia dengan anak2...
mereka lah penyeri hidup saya..

sekian, wassalam








cuti CNY yang sejukkkkk

Assalamualaikum semua

4 hari cuti yang sejukkkk..
sepanjang cuti hujan memanjang.
perancangan awal nak bw anak2 mandi laut atau sungai.
semua terpaksa dibatalkan atas faktor keselamatan dan cuaca yang tidak mengizinkan.
akibatnya 2 hari terperuk aje kat rumah...
saya macam biasa membaca buku, manakala anak2 main game dengan menonton tv aje..
diaorg merungut jugak sebab tak ke mana2.

kesudahannya 1st day CNY saya pun bawa lah anak2 keluar.
sepanjang jalan hujan aje..
memang tak boleh ke tempat terbuka lah..
akhirnya saya decided  bawa anak2 menonton movie dan jalan2 cuci mata kat The Spring..
kami tengok cerita the mermaid... hahaha.. bawak anak tengok cerita cina..
nasib baik cerita dia best.
santai dan sesuailah bw budak2.


lepas habis tengok movie tu, kami pusing2 sekitar shopping compleks tu.  sambil2 ambik gambar..



hari ke 2 bw diorang jalan2 cuci mata kat Boulevard pulak.. sempatlah makan pizza.  masa ni Izah tak mahu ikut. so saya bawa 2 orang aje lah..






masa ni saya nampak mata Azim dah mula bengkak.  sebenarnya tengahari tu dia ada cakap dengan saya yang matanya masuk habuk.  saya tengok tak ada apa2.  so anggap biasa ajelah.  mungkin sebab dia asyik gosok aje, matanya pun jadi bengkak.  kebetulan kedai watson buka. saya terus ke farmasi untuk beli ubat mata...

sekian,
wassalam...


Friday, 5 February 2016

ujian dari Nya..

assalamualaikum semua

kita sebagai hamba Nya memang tidak pernah terlepas daripada ujian...
Allah sentiasa memberi ujian kepada hambanya..
ujian diberi sama ada sebagai peringatan ataupun kerana menyayangi hambanya..
hanya insan terpilih aje yang akan diuji dengan ujian yang berat..

Hari selasa lepas saya diuji lagi oleh Allah..
kali ini anak sulung saya jatuh sakit.
pagi2 masa saya kejutkan anak2 untuk bersiap ke sekolah, Izah mengadu sakit kaki.
sebelum ini dia pernah kena sakit yang serupa
saya bawa dia pergi berurut aje..
pernah bawa ke klinik, doktor berikan injection dan pil tahan sakit..
gambar ini diambil masa dia kena sakit kaki kali ke2.
masa ini saya bawa dia ke Klinik Petra Jaya.


disebabkan kerap sangat kena, saya nekad untuk bawa dia berjumpa pakar.  Atas nasihat kawan2 saya bawa dia ke Timberland Medical Centre.

sampai di sana izah terus kena ambil darah dan kemudian dimasukkan ke ward untuk pemeriksaan selanjutnya..
2 hari saya berkampung kat ward tu..
tapi saya tetap kena uruskan 2 orang lagi anak2 yang bersekolah..
memang sedih....
tapi saya tahu, Allah berikan ujian kepada hambanya kerana dia tahu hambanya itu mampu menempuh ujian tersebut..



selepas 2 hari, doktor diagnosis Izah kena penyakit Periodic Paralysis (normokalemic or hypokalemic).. jenuh nak menyebutnya..

antara tanda2 penyakit ini ialah mengalami kelumpuhan sebaik sahaja bangun dari tidur...
bila nak berjalan rasa sakit pada sendi kaki..

selepas beberapa hari, sakitnya akan hilang.  tapi risiko untuk sakit semula tetap ada..

maknanya selepas ini saya kena berjaga2.  kalau boleh elakkan Izah tinggal seorg di rumah.
tapi sy ni wanita bekerjaya.. memang susah lah sikit.
nak suruh saya berhenti kerja memang tidak boleh lah..
sebabnya saya ni ibarat ketua keluarga.
semua urusan saya yang buat...

biasanya selepas balik sekolah Izah akan jalan kaki aje balik ke rumah.
jarak rumah dengan sekolah dekat aje.
boleh nampak bumbung rumah daripada sekolahnya..

harap2 anak  saya terus kuat menghadapi dugaan dan saya juga terus dapat memberikan semangat untuk dia.

setiap yang berlaku ada hikmah yang kita tak tahu.
kita sebagai hamba kena redha dengan ujian yang diberikan..

sekian, wassalam..

Monday, 1 February 2016

menanam semula ros jepun

assalamualaikum semua...

sebelum ini saya pernah masukkan entry pasal bunga ros jepun..

ini lah rupanya semasa tengah subur
bila dah lama jadi tak berbunga.  bila saya belek ada pulak sibut b*b* kat situ.  maknanya habis semua daun2 dah kena belasah dengan siput tu lah.. hari sabtu lepas sy pun cabut semua pokok RJ tu dan tanam semula.  disebabkan dan makin banyak, saya tambah sebiji lagi tayar.  begini lah keadaannya selepas tanam semula... harap2  pokok RJ saya ni dapat hidup semula dengan suburnya.

pokok RJ yang selebihnya saya tak tahu nak buat apa lagi.  saya longgokkan kat tepi halaman tu buat sementara waktu ni.  mungkin saya tanam aje kat situ sebagai tanaman hiasan dengan harapan tak kena kacau dengan siput b*b* lagi..


 sambil2 tu saya sempat lah membersihkan segala rumput rampai yang mula tumbuh dengan suburnya di halaman tepi tu.. dah siap nampaklah bersih sikit.


 
 bila halaamn tepi ni dah bersih, mulalah saya berangan nak tanam pokok sayur semula. nanti2 lah. pelan2 kayuh ye...


 inilah pokok sayur yang tinggal. sayur cekur manis. saya suka tumis, masak lemak atau masak bening aje... lagi2 kalau bubuh keledek. sedap betul. terasa manisnya daun itu..

sekian
wassalam...



red velvet cup cake

assalamualaikum semua

entry kali ini nak kongsi pasal masakan pula..

sebenarnya dah lama teringin nak buat red velvet cup cake tapi selalu sangat tak berkesempatan..
selalunya saya beli aje. tapi macam tak puas hati selagi tak buat sendiri..

entah macam mana saya terjumpa satu resepi daripada FB cara nak buat red velvet yang sangat mudah.. bahan2 yang digunakan pun senang nak jumpa. memang ada pun kat rumah.  anak saya izah pun dah pandai buat kek ini. jom kita tengok



cup cake

bahan2

165 gm tepung gandum
125 gm gula kastor
1/2 camca soda bikarbonat
1/2 camca garam
1/2 camca serbuk koko
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar dicampur dengan 1 camca cuka dan dibiarkan selama 1/2 jam
1 biji telur
1 sudu besar pewarna merah
1/2 camca cuka masakan
1/2 camca esen vanila

cara membuatnya

  1. masukkan garam, minyak masak, susu segar, telur, pewarna merah, cuka dan esen vanila ke dalam mixer. pukul hingga sebati. sebati maknanya minyak tu dah tak timbul lagi.
  2. dalam bekas lain ayak tepung, soda bikarbonat dan sebuk koko. campurkan gula kastor.
  3. setelah itu masukkan adunan no 2 tadi ke dalam adunan no 1. pukul hingga sebati.
  4. masukkan ke dalam bekas cup cake lebih kurang 3/4 penuh.
  5. bakar dalam oven pada suhu 160 darjah celcius hingga masak.


cream frosting

bahan2

250 gm cream cheese
35 gm mentega
130 gm gula ising
1/2 camca esen vanila

cara membuatnya

  1. satukan semua bahan dan pukul hingga sebati.
  2. masukkan ke dalam piping bag. gunakan nozel yang sesuai dan paipkan keatas cup cake yang telah sejuk tadi.
  3. hiaskan mengikut kreativiti sendiri.

selamat mencuba..



like