Thursday, 17 November 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

assalamualaikum

Kali ini berminat pula nak sertai GA dari Jari Manis dan Scdha Sein Travel.
tempoh penyertaan dari'7 November 2016 hingga 7 disember 2016 sahaja'
mudah-mudahan ada rezeki saya.  
kepada yang berminat untuk turut serta boleh klik banner di bawah



Saya tag rakan blogger saya Nabila


Waterfall Lanchang Sabai, Serian, Sarawak

assalamualaikum semua

semenjak dua menjak ni saya asyik pos aktiviti hiking aje kan..
nak buat macam mana sekarang ni dah terjebak dengan group hiking pulak..
boleh dikatakan tiap2 minggu join hiking.

sebenarnya aktiviti hiking ni sesuai untuk mereka yang sukakan alam semula jadi.
tapi kena ingatlah, kalau mendaki tu pastikan apa yang dibawa ke atas mesti dibawa semula ke bawah untuk mengelakkan alam tercemar akibat perbuatan kita.  walaupun sekecil pembalut coklat, silalah bawa turun semula dan buang ke dalam tempat yang sepatutnya...

disebabkan sibuk, hari ini baru saya berkesempatan untuk update blog.  kali ini saya menjejakkan kaki ke air terjun Lanchang pula.  tapi kalau guna google map ejaannya Ranchang... hentam aje lah. janji tempat yang dituju tu betul.  saya diberitahu, kawasan ini penduduk majoritinya adalah kaum bidayuh.

seperti biasa, saya kena bergerak dari rumah sebaik sahaja selepas solat subuh dan bertemu di check point yang telah ditetapkan sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi tersebut.

perjalanan menuju ke air terjun ini mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam pergi dan 1 1/2 jam balik.
trail ini adalah trail berhutan yang tidak mempunyai penanda.  guide diperlukan untuk mendaki.  trail ini juga ada pacat tapi tidak sebanyak trail di Gunung Penrissen.

kami perlu  melalui kebun dahulu sebelum sampai ke hutan..  trial adalah jenis berbukit2 dan kami berjalan melalui denai di lereng2 bukit.  memang kena berhati2 kerana laluan ini sangat kecil. kalau tersilap langkah boleh tergelincir dan jatuh ke dalam jurang yang curam serta boleh mencederakan pendaki.

untuk sampai ke air terjun, kami perlalu menyeberangi 3 kali jeram.  disebabkan air tidak terlalu tinggi saya berjaya melalui setiap jeram itu tanpa membasahkan kasut.  hanya memijak batu2 besar sahaja.  tapi kalau musim hujan memang tak dapat nak elak lah, terpaksa meranduk air.

saya kongsikan gambar2 yang sempat saya rakam sepanjang aktiviti hiking saya ke air terjun ini.

 

ini laluan kebun orang.  masa ni saya ada berselisih dengan penduduk kampung yang baru keluar dari hutan.

 

 

 

cuaca sangat cerah.  air di jeram ini memang jernih dan sejuk.  macam kristal airnya...   terasa amat puas bila sampai sahaja ke air terjun.  pemandangannya amat cantik. apa lagi bila dapat mendengar bunyi jatuhan air terjun yang sangat mendamaikan.

 

  


 




sebelah kiri gambar adalah air terjun utama.  disebelah kanan pula kita dapat lihat aliran air yang kecil pula.  memang cantik pemandangannya..


 

 selepas berehat, makan2 dan mandi manda lebih kurang 1/2 jam kemudian. kami pun bergerak pulang...

 

 

 

 


pokok padi yang tengah membesar


pokok lada hitam

sekian, wassalam


Thursday, 10 November 2016

Puncak gunung Serapi

assalamualaikum semua

ini sebenarnya aktiviti yang dah lama tapi asyik tertangguh aje nak up date.

Puncak Gunung Serapi mempunyai ketinggian   2600 kaki dari aras laut.  sebelum ini kami hanya mengunjung water fall sahaja. boleh lihat entry tersebut di sini.

perjalanan menuju ke puncak gunung ini hanya melalui trek bertar sepanjang laluan.  jadi amat sesuai lah saya membawa Azim dan Wani.  Kami perlu berjalan lebih kurang 3 jam untuk sampai ke puncaknya.  Tapi bergantung kepada kelajuan dan stamina masing-masing juga.

gambar-gambar yang sempat dirakamkan untuk kali ini.




 


 

 

perjalanan melalui laluan bertar yang selamat digunkan. sepanjang perjalanan disediakan pondok untuk berehat dan melepaskan lelah.

 

 bila menghampiri puncak, disediakan papan tanda di situ.  ikut aje arah yang telah ditunjuk.  masa ni hanya laluan bertanah aje. tapi sejauh 75 m sahaja.. kalau hujan lecak sikit la.
 


gambar-gambar ceria sebaik sahaja sampai ke puncak.  pemandangan memang menarik.  kebetulan semasa kami datang cuaca memang baik.  jadi view sangat jelas pada tinggian ini... 

 
 



terdapat view tower yang disediakan di puncak ini.  saya yang gayat ni pun hendak jugak memanjat tower ini untuk bergambar...




ini gambar yang saya snap dari view tower.. satu pemandangan yang sangat cantik dan tak dapat diucap dengan kata-kata.

sekian untuk entry kali ini, wassalam





Menawan puncak Gunung Penrisssen

assalamualaikum semua

aktiviti hiking diteruskan lagi.  kali ini kami berjaya menawan puncak Penrissen yang terletak di Borneo height.  Gunung ini terletak di sempadan Sarawak dan Kalimantan.  Gunung ini mempunyai ketinggian 1260m dari atas laut dikatakan gunung yang tertinggi di Kuching.

Aktiviti ini disertai seramai 30 orang.  Ianya dianjurkan oleh Kelab Kembara Anak Sarawak.  saya menyelit aje..

perjalanan mendaki ke puncak mengambil masa 1 1/2 jam dan mendaki turun juga 1 1/2 jam juga. antara cabaran gunung ini adalah kehadiran pacat yang banyak.  Jadi pastikan anda bersedia dengan air tembakau sebelum mendaki gunung ini.  selain itu laluan yang licin terutama sekali semasa menuruni gunung ini.  untuk makluman laluan mendaki dan menurun menggunakan trek yang berbeza.

berikut merupakan butiran yang berkaitan untuk sesiapa yang berminat mendaki gunung ini

Yuran masuk: RM10 seorg (2016)
bayar di pondok pengawal
tak perlu guide sebab laluan ditanda

jenis trail
1. Tangga
2. Trail hutan (berlumut dan licin)
3. banyak pacat
4. trail jenis loop (bulat) naik dan turun menggunakan trail yang berbeza.
5. masa mendaki 2-3 jam ke puncak (tapi bergantung kepada kelajuan, cuaca dan stamina individu)
6. guide: tak perlu sebab ada kod warna pada pokok.
7. Tempat letak kereta: tiada bayaran
8. pengangkutan ke check point : RM5 seorang (2016)

keperluan penting
1. bawa air dan makanan secukupnya.
saya bawa air mineral 500 ml 2 botol dan 100 plus 500 ml sebotol.  untuk makanan sandwich, coklat dan biskut.
2. Ubatan yang berkaitan
3. baju hujan
4. memakai kasut hiking yang sempurna (tapak masih bagus)
5. air rebusan tembakau/ garam (untuk cegah pacat)



sebaik sahaja kami parking kereta, kami akan menaiki kenderaan ini untuk ke check point yang terletak di Kalimantan view point.



 pendakian pun bermula sebaik sahaja saya melintasi papan tanda ini.

 

 
 trek ini mempunyai banyak tangga.  pendaki perlu berhati-hati kerana sekiranya berlaku kesilapan boleh membahayakan diri.  Kami dinasihatkan untuk menaiki tangga tidak lebih 2 orang dalam satu masa..



salah satu pemandangan yang sempat saya rakam sebelum menuju ke puncak.  semakin hampir ke puncak, udara semakin nyaman dan tiupan angin amat menyegarkan..

 

tergambar kepuasan sebaik sahaja berjaya menawan puncak gunung ini...  


 kami berehat selama 1/2 jam sebelum menuruni gunung ini.  Cabaran semasa menuruni gunung ini adalah keadaan trek yang licin.  trek dipenuhi oleh mata air yang mengalir dari gunung.  memang kena berhati-hati.

 

 
 muka2 ceria sebaik sahaja menamatkan pendakian ini.

 berehat sebentar sebelum menuju ke kereta untuk berjalan pulang...




inilah peta laluan yang kami lalui untuk ekpedisi ini.

sekian, wassalam...

like