Monday, 20 February 2017

mendonat lagi

assalamualaikum semua

entry sebelum ini saya ada cerita pasal bread maker saya yang sangat membantu untuk saya mengguli roti, pizza, donut dan lain2.  untuk pengetahuan u'll smlm rajin lah pulak untuk mendonat.  ini gara2 cuaca yang tidak menentu di bumi borneo ini.  aktiviti hiking@ jogging memang kurang sesuai dilaksanakan sebab cuaca hujan sahaja.  dek kerana kebosanan saya pun keluarkan bread maker yang dah agak lama tersimpan gara2 semangat membaking ke laut.  lepas masukkan semua bahan ke dalam bread maker tu, saya pun terus tinggalkan. tak terfikir pulak nak tengok.  nak ajdi cerita black out pulak sekejap.  dalam ahti, habiskan adunan saya dalam bread maker tu.. tapi nasib baik black out tu sekejap aje.  lepas keadaan kembali ok, saya pun on semula bread maker tu.. nasib baik saya jenguk dulu dalamnya.  rupanya bread maker saya tak berfungsi.. bunyi aje tapi sebenarnya besi pengadun tu tak bergerak.  saya terus keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk.  dengan perasaan yang tak menentu, saya terus uli dengan menggunakan tangan.  masa ni tawakal aje sebab yis dan mengembang.  lepas rasa doh lembut, saya tutup dengan tuala lembab dan tinggalkan sekejap untuk mandi dan solat maghrib.  lepas solat saya tengok doh saya cantik aje naik.  lega rasanya..  seterusnya aktiviti mendonat pun saya mulakan atas table top di dapur.

Sebenarnya saya hanya menggunakan tepung donut segera sahaja di kedai bakery.  resepi pun disertakan sekali.  mudah. hanya 3 barang sahaja diperlukan iaitu tepung donut, yis dan air.


 


ini lah rupa tepung donut yang saya guna dan resepinya.  mudah sangat cara membuatnya.  terutama sekali untuk ibu berkerjaya macam saya yang memang serba serbi nak cepat aje.




inilah hasil ulian saya.  lega sangat bila tengok doh kembang dengan sempurna dan cantik.  maknanya lepas ni saya boleh uli pakai tangan aje lah..  






bila dah siap gelek, kita terapkan dengan acuan donut.  senang aje membuatnya.  untuk pengetahuan u'll, sebahgian sahaja yang saya goreng manakala selebihnya saya frozenkan untuk bekalan anak saya ke sekolah.  mudah kan?




bila dah siap, bolehlah digoreng dengan api perlahan.  jangan guna api besar ye, nanti tak pasal2 hangus pulak jadinya... alhamdulillah jadi aje kembangnya...



inilah rupa donut yang dah siap untuk santapan anak2 saya.  kali ini saya tak guna gula aising.  saya tukar dengan coklat pula.  yang bulat2 tu adalah bahagian tengah donut.  kalau nak nampak menarik, boleh cucuk dengan lidi, tapi sebab dah malam saya letak aje kat dalam pinggan.



sebab nak cepat aje kan, saya guna aje benda alah ini untuk diletakkan atas donut saya... laju aje anak2 makan hingga menjilat pinggan... puas hati saya tengok anak2 makan...

sekian, enry masakan saya untuk kali ini.  wassalam..

Thursday, 16 February 2017

senarai gunung mengikut ketinggian di Malaysia

assalamualaikum semua..

sesiapa yang berminat untuk mendaki gunung-gunung di Malaysia ni bolehlah tengok ini.  (sumber pakcik google)


Gunung/ Ukuran dalam unit Kaki/ Tempat Negeri
1. Gunung Kinabalu 13,455 Sabah Kinabalu Park Sabah
2. Gunung Thusmadi 8,669 Sabah
3. Gunung Tambuyukon 8,462 Sabah
4. Gunung Murud 7,946 Sarawak
5. Gunung Mulu 7,795 Mulu Park Sarawak
6. Gunung Tahan(Kuala Tembeling)7,174 Taman Negara Pahang (conquered )
7. Gunung Korbu(Ulu Kinta) 7,162 Ipoh Perak (conquered )
8. Gunung Yong Belar 7,156 Perak/Kelantan (conquered )
9. Gunung Gayong 7,129 Perak (conquered )
10. Gunung Chamah(Grik) 7,212 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
11. Gunung Yong Yap 7,110 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
12. Gunung Ulu Sepat(Grik) 7,089 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
13. Gunung Batu Putih(Tapah) 6,990 Kg. Sg. Woh Perak (conquered )
14. Gunung Tama Abu 6,930 Banjaran Tama Abu Sarawak
15. Gunung Irau 6,924 Cameron Highland Pahang
16. Gunung Benum 6,914 Jerantut Pahang
17. Gunung Apd Runan 6,900 Sarawak Kelabit Highland Sarawak
18. Gunung Cerah 6,898 Perak/Kelantan
19. Gunung Berembun 6,817 Perak (conquered )
20. Gunung Berinchang 6,664 Cameron Highland Pahang
21. Gunung Tangga 6,609 Cameron Highland Pahang
22. Gunung Swettenham 6,434 Taiping Perak
23. Gunung Liang Timur Peast 6,343 Behrang Ulu/Tg. Malim Perak
24. Gunung Siku 6,284 Cameron Highland Pahang
25. Gunung Noring 6,197 Perak
26. Gunung Bintang 6,110 Perak
27. Gunung Noring East 6,106 Kg. Kuala Balah Kelantan
28. Gunung Beremban 6,041 Pahang
29. Gunung Basor 6,038 Kelantan
30. Gunung Semangko 5,984 Kuala kubu Baharu Selangor
31. Gunung Ulu Kali 5,814 Ulu Yam Baru Selangor
32. Gunung Bujang 5,812 Pahang
33. Gunung Besar 5,737 Lasah/Sg. Siput Perak
34. Gunung Chabang 5,612 Simpang Pulai(Kinta) Perak (conquered )
35. Gunung Jasar 5,565 Cameron Highland Pahang
36. Gunung Rajah 5,526 Kuala Kubu Baharu Selangor
37. Gunung Bubu(Manong) 5,437 Kuala Kangsar Perak
38. Gunung Bah Gading 5,318 Kg. Gedung/Bidor Perak
39. Gunung Perdah 5,173 Cameron Highland Pahang
40. Gunung Ulu Jerneh(Selama) 5,172 Kg. Lubok Buaya/Kg. Masjid Perak
41. Gunung Rabong 5,047 Gua Musang Kelantan
42. Gunung Ulu Titi Basah(Grik) 5,030 Tasek Temenggor Perak
43. Gunung Lebah 4,992 Kg. Ulu Selim(Slim River) Perak
44. Gunung Tapis 4,960 Kuantan Pahang
45. Gunung Nuang 4,898 Pangsoon/Ulu Langat Selangor
46. Gunung Bedong 4,818 Cameron Highland Pahang
47. Gunung Besar Hantu 4,794 Bkt. Lolo/Ulu Langat Selangor
48. Gunung Mandi Angin(Dungun) 4,790 Kg. K. S. Perlis Kelantan
49.Pine Hill Tree(Frasiers Hill)4,777 Kuala Kubu Baru Selangor/Pahang
50.Gunung Hijau(Bkt Maxwell) 4,751 Taiping Perak
51. Gunung Ulu Perus 4,700 Taman Negara Pahang
52. Gunung Bunga Buah 4,690 Genting Highland Pahang
53. Gunung Stong 4,664 Kuala Krai Kelantan (conquered )
54. Gunung Chingkai 4,583 Kg. Jalong/Sg. Siput Perak
55. Gunung Diwangsa 4,578 Taman Negara Pahang
56. Gunung Ulu Bakar(Jerantut) 4,563 Taman Negara Pahang
57. Gunung Gagau 4,513 Taman Negara Pahang
58. Gunung Ulu Bakau 4,421 Selangor
59. Gunung Inas(Grik) 4,400 Kg. Kenering Perak
60. Gunung Ulu Soh(K. Kangsar) 4,343 Tasek Chenderoh Perak
61. Gunung Padang 4,314 Terengganu
62. Gunung Berangkat 4,254 Perhentian Bertam Baharu Kelantan
63. Gunung Perdis 4,195 Taman Negara Pahang
64. Gunung Ledang(Segamat) 4,187 Asahan/Sagil/Tangkak Johor
65. Gunung Panggang Paku 4,155 Cameron Highland Pahang
66.Bkt Lata Papalang 4,152 Kg. Tg. Pari(Baling) Kedah
67.Gunung Biong 3,997 Kg. Baharu Sauk,Batu Kurau Perak
68. Gunung Jerai(Gurun) 3,992 Kuala Muda Kedah (conquered )
69. Gunung Gajah Terom 3,958 Terengganu
70. Gunung Bokbak 3,934 Perak
71. Gunung Telapa Buruk 3,913 Kg. Ulu Klawang N. Sembilan
72. Gunung Irong 3,908 Pahang
73. Gunung Kuak Rimau(Grik) 3,712 Pahang
74. Gunung Kubang Badak 3,650 Kg. Surau Baling Kedah
75. Gunung Gabis 3,627 Kg. Bkt Koman(Raub) Pahang
76. Gunung Penumpu 3,590 Taman Negara Pahang
77. Gunung Serundum 3,462 Pancing/Kuantan Pahang
78. Gunung Lerek(Maran) 3,441 Kg. K. Sentul Pahang
79. Gunung Besar 3,398 Johor
80. Gunung Belumut 3,313 Kg. Kahang/Kluang Johor
81. Gunung Bekok 3,126 Johor
82. Gunung Datok 2,900 Rembau N. Sembilan
83. Gunung Raya 2,890 Pulau Langkawi Kedah
84. Gunung Perak 2,836 Kedah
85. Western Hill(Penang Hill) 2,723 Pulau Pinang
86. Gunung Angsi 2,702 Kuala Pilah N. Sembilan
87. Gunung Tampin 2,507 Tampin N. Sembilan
88. Gunung Pulai(Pulai) 2,147 Johor
89. Gunung Senyum 1,594 Felda Bt. 25/Jengka Pahang
90. Gunung Panti 1,498 Kg. Lukut, Kota Tinggi/ Johor
91. Bukit Takun 1,450 Melawati/Ulu Klang Selangor
92. Gunung Lubok Tedong 1,420 Melawati/Gombak Selangor
93. Gunung Lepo 1,400 Ulu Langat Selangor
94. Gunung Santubong 2658 Sarawak
95 Gunung Gading 3166 Lundu Sarawak
96. Gunung Serapi 2989 Matang Sarawak
97. Gunung Jagoi 1000 bau Sarawak

kepada yang minat hiking boleh lah mencubanya ye.  sebenarnya di sarawak memang banyak gunung yang tinggi selain daripada yang dalam senarai tu.

setakat ini daripada yang tersenarai tu hanya yang saya boldkan aje yang dah pernah didaki.
insha allah comming soon Gunung Gading pulak..

sekian, wassalam

like