Monday, 9 May 2016

Permai rainforest, Pantai Santubong

assalamualaikum semua

agak lama juga saya tak membawa anak2 mandi sungai atau pun laut.
ini sebab anak sulung saya dah mula demand.
saya ada bawa anak2 mandi kat swimming pool.
tapi tempat2 macam tu biasanya bayarannya agak mahal.
iya lah. diorang nak cover cost penyenggaraan dll.


semalam saya ubah angin pulak.
bawa anak2 pergi mandi kat sungai.
walaupun sungai, nak masuk tetap kena bayar jugak...

kem permai ni lokasinya agak tersorok.
kalau sesiapa yang datang Kuching dan pergi ke Kg Budaya Sarawak, boleh lah singgah kat sini.
biasanya ramai yan suka rehat2 kat pantai damai yang terletak berhadapan dengan pintu masuk Kg Budaya tu..

 sampai aje terus jumpa signboard ini  dan papan notis di bawah...  biasanya banyak monyet2  bergayut kat pokok tapi kedatangan kami kali ini, tak nampak pulak monyet2 tu..



 inilah kadar bayaran masuk yang terkini buat masa ini.




bila sampai aje kat sini, kita akan jumpa kaunter bayaran.  kat sebelah kaunter tu ada kedai sebaneka. anak2 sembat juga beli ais krim kat sini masa perjalanan balik.


lepas membuat bayaran, kami terus menyususri laluan ini menuju ke kawasan kolam. laluan berkayu ni sikit aje.  nanti kita akan jumpa pula laluan bersimen macam gambar kat bawah ni.


inilah kolam yang dituju.  masa kami sampai agak ramai juga pengunjung.  saya cuma jadi pemerhati aje. tak mandi.  lagipun tak ada sesiapa yang nak jaga barang2.




gambar di bawah ni adalah antara kemudahan yang disediakan di kawasan ini.


ini merupakan rumah kaum melanau.  rumah ni memang tinggi. tujuan dibina tinggi  adalah untuk mengelakkan binatang buas.  kadar sewa semasa antara RM200 hingg RM250 semalam.




ini antara wakaf2 yang disediakan untuk kita berehat.

sebenarnya sekiranya pengunjung ingin mandi laut, mereka boleh mandi di pantai ini.  sebaik sahaja melepasi kaunter bayaran, kita akan jumpa pantai ini dulu.  tapi disebabkan anak2 memang nak mandi sungai, kitaorang tak pergi lah mandi kat sini.



sekian, wassalam

like