Monday, 31 July 2017

lasik di Optimax (hari kejadian)

assalamualaikum semua

sebelum ni saya ada berkongsi tentang rawasan laser mata di Optimax.  masa tu saya buat eye examination untuk tengok saya sesuai atau tak untuk membuat rawatan ini.  dan keputusannya, mata saya sesuai untuk membuat rawatan tersebut.  so saya proceed lah.

peringatan penting semasa hari rawatan

  • tidak dibenarkan memakai sebarang alat mekap
  • tidak dibenarkan memakai perfume
  • pastikan diri dalam keadaan bersih
larangan ini adalah untuk mengelakkan apa2 bahan chemical daripada memasuki ruang pembedahan.


so pada hari yang telah ditetapkan saya pun hadir untuk rawatan tersebut.  sebaik sahaja sampai saya ada tandatangan borang kebenaran dan diberikan beg ini.  dalam beg ini ada item penting yang perlu digunakan sebaik sahaja rawatan selesai.




kandungan dalam beg ini ialah:

1. Refresh plus 
ianya perlu dititiskan ke dalam mata setiap 2 jam kecuali semasa tidur.  kalau duduk dalam air cond dan rasa kering boleh titis kerap lagi.  ubat titisan mata ini perlu dititiskan ke dalam mata sehingga habis.

  


2.  Tobradex 
ini pula perlu dititiskan 4 kali sehari selama 1 minggu

 

 3. Eye shield 
Merupakan alat pelindung mata yang perlu dipasang pada mata semasa tidur dan perlu dipakai selama seminggu.  ia bertujuan untuk menghalang mata daripada cedera semasa tidur.  maklumlah masa tidur kadang2 kita tak sedar pun yang tangan mungkin tergosok mata.


4.  ubat penahan sakit.
ubat yang dimakan sekiranya perlu sahaja yang bertujuan untuk menahan kesakitan selepas rawatan.  tapi saya langsung tak makan ubat ini sebab sakit yang dirasakan selepas kesan ubat bius habis (selepas 4 jam) masih boleh diterima.  saya rasa sakitnya macam mata pedih semasa pakai contact lens aje.


5.  After care lasik leaflet
ini adalah penerangan mengenai penggunaan ubat yang diberikan dan perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan selepas rawatan.  Bertujuan sebagai rujukan dan panduan.



 


Sebenarnya semasa eye examination tu saya telah diberikan sesi kaunseling berkenaan prosedur rawatan yang ada di situ. Ada 3 pilihan rawatan yang boleh dibuat di Optimax cawangan ini.  masa sesi ini saya telah diberikan  pamplet ini.  di dalamnya diterangkan jenis2 rawatan mata yang ada di Optimax dan yang ada di cawangan Kuching.  



setelah sesi kaunseling diberikan, saya membuat keputusan untuk memilih rawatan Customised LASIK Tissue Saving yang merupakan kaedah rawatan yang paling murah yang ada di Optimax cawangan Kuching ini.  saya sertakan penerangan yang diberikan pada pampletnya.



sebelum masuk ke bilik tu, saya dipakaian dengan pakaian bilik bedah.  siap pakai sarung kepala dan srung kaki juga.  lepas tu assistant kat situ akan cuci bersih2 sekeliling mata kita dan akan titiskan cecair dalam mata kita.  lepas tu doktor akan tandakan dengan menggunakan pen marker pada mata. nampak macam pelik, tapi itulah kenyataannya.  lepas tu barulah masuk ke dalam bilik bedah.

Prosedurnya adalah seperti dalam pamplet dibawah  ini.  sebenarnya saya tak nampak apa pun masa prosedur tu.  saya hanya melihat pada lampu hijau yang berkelip2 dihadapan mata saya seperti mana yang diarahkan oleh doktor. prosedur ini dibuat sebelah mata dulu.  jadinya sebelah mata saya ditutup dengan plaster dan sebelah lagi dibuat operasi.  Yang saya perasan kelopak mata atas dan bawah diplaster untuk mengelakkan mata dari berkelip2.   lepas tu diletakkan alat macam cangkuk kot. lepas tu saya dah tak nampak apa masa tu.  hanya nampak imbasan cahaya warna oren kemerahan sahaja.  agaknya itulah yang orang buta nampak.  Syukur allah kurniakan penglihatan kepada saya. semasa proses laser dilakukan saya memang tahu sebab doktor tu bagitau saya.  bila laser nak buat, dia terus cakap "ok sekarang laser".  Masa tu kedengaran mesin berbunyi dan terbau hangit terbakar.  lepas selesai, sebelah mata, sambung sebelah lagi. Prosedur tu sekejap aje.  sebaik sahaja saya keluar dari bilik rawatan, mata saya sudah boleh melihat dengan lebih jelas. Buktinya tulisan pada pintu yang nampak kabur sebelum saya masuk bilik pembedahan dah boleh dibaca dengan jelas.    perlu diingatkan bahawa selepas sesi rawatan, anda tidak boleh drive sendiri kerana pada waktu ini keadaan mata masih sensitif terutama dengan cahaya.  oleh itu datang lah berteman ye.  pada masa ini juga kadar kesilauan mata kita terhadap cahaya amatlah tinggi.  saya langsung tak dapat membaca tulisan pada handphone.

Untuk makluman selepas 4 jam, kesan bius akan habis dan akan terasa sedikit pedih pada mata.  masa ni mata kita akan mengeluarkan air mata tanpa henti.  anggap aje lah sedang menangis akibat potong bawang.   diingatkan agar jangan menggosok mata.  cukuplah sekadar lap dengan menggunakan tisu sahaja di sekeliling mata.  berhati2 semasa mencuci muka terutama masa nak ambil wudhu.  lepas solat isyak saya terus pakai pelindung mata yang diberikan dan terus tidur.

keesokan harinya mata saya mula ok.  disebabkan rawatan saya dibuat pada sebelah petang, saya hanya mengambil MC untuk hari ke 2 dan ke 3 sahaja. 




Pada hari ke 2 saya perlu datang semula untuk menanggalkan contact lens yang dipasang.  Titis pada mata lagi dan lepas tu ujian mata dilakukan lagi.  masa ni saya dah mula dapat membaca dengan lebih baik. hihihi. gambar dibawah ni saya snap sebaik sahaja keluar dari situ pada hari ke2.




so boleh lah ucapkan selamat tinggal kepada contact lens dan speks yang jadi peneman saya selama ini.  jasamu tetap kukenang.  akan disimpan buat kenang-kenangan.  yang contact lens tu anak saya izah dah request nak ambil.  tapi saya suruh dia buat eye test dulu untuk tengok tahap kerabunan matanya. Spek tu pulak masih baru.  mungkin akan ditukar powernya dan diberikan kepada Izah.  nak simpan pun x guna juag. baik diberi kepada yang perlu.



nanti saya update perkembangan rawatan LASIK saya.  Saya akan kembali untuk pemeriksaan semula seminggu selepas operasi ini.

sekian, wassalam...

Friday, 28 July 2017

31th MIOMAC

assalamualaikum semua


kita biasa mendengar sukan olahraga untuk mereka yang berumur dibawah 30 tahun.  tetapi kita tak ambil peduli pun mereka2 yang melepasi umur tersebut.  sebenarnya memang wujud sukan yang dikhususkan untuk atlet yang telah bersara kerana gaya hidup sihat perlu diamalkan bukan pada usia muda sahaja, tetapi sepanjang hayat.  sebab tu ada moto 'sihat sepanjang hayat'.

kalau dulu, untuk golongan 35 tahun ke atas dipanggil golongan veteran.  tapi sekarang diubah menjadi 'master'.  saya merupakan mereka yang telah melepasi zon master.  Persatuan Olahraga Master Sarawak sebenarnya baru lagi ditubuhkan dan didaftarkan apda Mei 2017.

Sebenarnya negara kita memang mempunyai persatuan ini iaitu  Malaysia Masters Athletesc Association (MMAA) yang dahulu dikenali sebagai Malaysia Association of Veteran Athletes atau dalam bahasa Melayunya Persatuan Olahraga Master malaysia (POMM).  MMAA ditubuhkan pada 1984 atas inisiatif beberapa orang bekas atlet negara dan disokong oleh Kementerian Belia dan Sukan.

beberapa buah negera di Malaysia telah menubuhkan persatuan master mereka.  antara negeri yang dah ada persatuan master ini adalah Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kuala Lumpur.

Sukan 31th Malaysia International Open Master Atheletics Championships (MIOMAC) telah diadakan di Stadium Sarawak pada 22-23 Julai 2017.  Saya telah terlibat sebagai peserta bagi acara larian 800m wanita kategori 40-44 tahun mewakili Perstuan Olahraga Master Sarawak.


majlis penyerahan bendera dan baju telah diadakan pada 21 julai jam 8.00 mlm di Yayasan Sarawak. Saya mewakili Sarawak Master.  Ketua kontingen kami adalah jaguh pecut negara Watson Nyambek yang menerima bendera kejohanan pada malam tersebut.




ini pandangan belakang dan hadapan baju kejohanan tersebut beserta tag nama dan nombor bib yang akan saya gunakan untuk kejohanan nanti.

 

ini buku program yang saya dapat dan tag untuk atlet.  dalam buku program ini ada aturcara program dan senarai nama peserta yang mengikuti kejohanan ini.  nama-besr pun ada dalam buku ini.  terasa kerdil sangat.  masa ni saya berdebar2 sangat.  rasa nak tarik diri aje bila tengok senarai peserta pertandingan.  Pasukan yang terbesar adalah dari Negara India.  selain itu singapura, Brunei, Sri Langka, Indonesia, Hong Kong, Afrika Selatan, Uzbekistan, Nepal serta pasukan daripada negeri2 di Malaysia.  memang terasa semakin kecil diri ini tapi pada masa yang sama berbangga juga sebab berjaya masuk pertandingan peringkat Antarabangsa..

 

 Apa-apa pun selfie itu penting...  lebih-lebih lagi bila dapat bergambar bersama jaguh pecut negara Watson Nyambek dan pemenang pingat Emas 5 kali sukan Sea dari tahun 1991-2001 jaguh tukul besi Wong Tee Kue






seperti biasa, acara perasmian dimulakan dengan perbarisan semua peserta-peserta.  perbarisan dibuat pada jam 2.30 ptg.  memang panas lit-lit lah.. nasib baik mata saya dah ok sikit daripada silau matahari..





upacara ikrar  oleh Watson Nyambek



pasukan Sarawak Master berjaya mendapat pasukan perbarisan terbaik..








dinner rasmi diadakan apda malam 22 Julai di Grand Magerita, Kuching.  Saya duduk bersama Team Negeri Sembilan..









acara yang saya sertai adalah pada hari ke2.  bergambar dulu sebelum acara saya.  masa ni berdebar2 sangat.  Ramai betul wakil dari negara India.  dan saya lah yang paling kementot.  getar lutut.




walaupun tak berjaya dapat top 3 tapi rasa sangat seronok berada dalam kelompok lagenda tanah air. saya dapat sijil penyertaan tanda penghargaan. 

 


Di bawah inilah keputusan pertandingan untuk kejohan sepanjang 2 hari ini.  walaupun saya gagal meraih sebarang pingat, tapi saya tetap berbangga kerana pasukan yang saya wakili  iaitu Sarawak Master berjaya mendapat tempat ke 3 keseluruhan dengan berjaya memperolehi 22 pingat emas.   Tahun depan Pulau Pinang pula akan menjadi tuan rumah.  kalau diberikan keizinan mungkin saya akan menyertai kejohanan tersebut.



sekian, coretan saya kali ini.  Diusia 4 siri ni kesihatan perlu dijaga dengan sebaiknya.  pemilihan makanan dan workout perlu dibuat untuk mencegah berbagai2 penyakit. Insha Allah... kalau boleh memang nak 'sihat sepanjang hayat'.

Thursday, 20 July 2017

ke Gunung Santubong lagi..

assalamualaikum semua

entah macam mana dalam kesibukan tugasan, sempat juga saya selitkan diri join hiking ke Gunung Santubong anjuran Pertubuhan Nadi sihat dan Kelab Kembara Anak Sarawak.

mencatat sejarah dalam hidup saya hiking Gunung Santubong dua kali setahun.  Bulan Jun sekali sblm puasa yang lepaas dan Bulan Julai sekali masa org masih lagi mood raya.

trip kali ini berbeza sebab dapat T shirt free.  itu yang bersemangat nak panjat lagi.


selepas taklimat, kami bergambar dulu sebagai kenang-kenangan.  selepas itu kami diberikan T shirt dan dipakai terus sebelum mula mendaki.


ni bahagian belakang t shirt.  yang bahagian depan lupa nak snap pulak. difahamkan program ini adalah sempena sukan SEA ke 29 yang akan diadakan di Kuala Lumpur yang bermula pada 19 Ogos 2017.










kali ini view tak berapa terang.  puncak diselubungi kabus.  gambar di bawah ini lah pemandangan yang paling terang sepanjang kami berada di sini.










masa saya sampai ni group pertama ni dah nak turun.  sempat lah saya bergambar kenangan sebelum mereka turun.  masa ni saya tak mahu turun lagi sebab baru 10 minit sampai.  so saya rehat2 lah dulu sementara menunggu group belakang saya sampai.


sempat saya snap gambar lumut2 yang tumbuh dipuncak Santubong ini.. tak banyak sangat lah lumutnya.


saya berehat2 di pondok kayu ni sambil makan makanan yang dibawa.  atas puncak ni pokok tak banyak, jadi pondok ni memang sangat berjasa kepada kami.





masih dengan mood raya lagi.  ini kuih kapit berintikan kacang tanah yang memang sedappp dimakan terutama sekali di puncak gunung...




sebelum bergerak balik, kami bergambar dulu dengan group kedua pulak...
















sekian, wassalam

like