Kadang-kadang
boleh menimbulkan perasaan kesal dan sakit hati jika peralatan memasak kita
seperti kuali dan periuk itu berkarat.
Bagi anda yang mengalami masalah ini, jangan risau kerana
ada petua menghilangkan karat kuali dan periuk yang wajib anda cuba.
Antaranya:
1) GunakanAsam Jawa
-
Caranya ambil segenggam asam jawa dan masukkan ke dalam kuali atau periuk
berkarat yang ingin dicuci itu.
-
Gosok permukaan kuali atau periuk menggunakan asam jawa tadi dan lakukan
sehinggan kesan karat hilang dan bilas hingga bersih.
2) Menggunakan Pencuci Pinggan
-
Caranya, sebelum memasak sapukan dahulubahagian luar periuk dengan pencuci
pinggan seperti Axion. Setelah siap memasak, cuci periuk dengan penggosok.
3) Menggunakan Baking Soda + Air
-
Kadang-kadang apabila memasak kita cuai, jadi ada tanda hangus pada
periuk. Cara hendak hilangkannya masukkan sedikit baking soda+ sedikit air dan
biarkan beberapa jam. Kemudian, bersihkan periuk seperti biasa.
4) Menggunakan Cuka+ Garam
-
Hilangkan karat di periuk, kuali dan belangga anda dengan membersihkannya
dengan campuran cuka dan garam, kemudian dijemur sehingga kering.
5) Menggunakan Sos Tomato
-
Sapukan di tempat yang karat dan biarkan selama 2 jam. Kemudian bilas hingga
bersih. Hasilnyaamat menakjubkan.
6) Menggunakan Kulit Kentang
-
Letakkan kulit kentang di dalam periuk yang berkerak dan isikan air separuh
daripada periuk itu. Kemudian, letakkan di atas api. Tunggu sehingga didih dan
toskan. Anda akan lihat kerak di periuk itu akan tanggal dengan sendirinya.
Selamat Mencuba!
sumber
rujukan
http://www.wom.my/saji/cara-hilangkan-karat/
No comments:
Post a Comment