Friday, 2 January 2015
resepi bun kentang
bahan2
untuk roti
100 gm tepung roti
100 gm potato flake
300 gm mentega
300 gm susu segar
350 gm telur
200 gm gula
13 gm yis
8 gm pelembut roti
10 gm susu tepung
10 gm garam
bahan lain
10 gm teping kastard segera
sedikit air
1 biji kuning telur + sedikit susu segar *
sedikit mentega untuk disapu pada roti
cara membuatnya
masukkan tepung roti, potato flake, garam, susu tepung, gula dan yis dalam mixer.
masukkan mentega, telur, pelembut roti dan susu segar. mix hingga menjadi doh.
tutup dengan kain lembab dan perap selama sejam.
buang angin doh tersebut dan bentukkan bulat2. biarkan doh mengembang.
sapukan atas doh yang sudah ringan tadi dengan bancuhan *
dalam bekas lain, bancuh tepung kastard dengan sedikit air. kemudian masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas roti mengikut kreativiti sendiri.
masukkan dalam oven pada suhu 160 darjah celcius antara 6 -10 minit
setelah doh masak sapukan dengan sedikit mentega supaya lembut dan berkilat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment