Resepi whipping cream 1
1/4 cwn air sejuk
10 gm gelatin
1 cwn susu full cream
1/2 sudu besar vanilla esen
1/4 cwn icing sugar
Cara-cara
- panaskan air atas api dan cairkan gelatin, biarkan selama 5 minit
- kacau sampai dissolve sepenuhnya
- kacau sampai dissolve sepenuhnya
- dalam bekas lain, campurkan susu dan campuran gelatin, kacau
- masukkan esen vanila dan icing sugar, kacau lagi
- masukkan dalam fridge dalam 1 jam. Setiap 15 minit, kacau mixture tersebut
- selepas 1 jam, mixture anda akan bertukar menjadi thickened cream dan sedia utk diputar
resepi whipping cream 2
250 gm marjerin
1/2 cawan air sejuk
250 gm marjerin
1/2 cawan air sejuk
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna (ikut suka)
250gm mentega
200 gm gula aising
cara-cara
- putar mentega dan marjerin hingga putih
- masukkan gula aising dan pukul lagi
- kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
- putar mentega dan marjerin hingga putih
- masukkan gula aising dan pukul lagi
- kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
- masukkan pewarna dan esen vanila dan pukul hingga rata
- bolehlah disapukan pada kek
No comments:
Post a Comment