Wednesday, 19 June 2019

Biskut raya - biskut nestum ice

assalamualaikum semua

Biskut ini antara biskut yang paling mencabar untuk saya sebab terpaksa buat banyak kali toppingnya.  saya tak tahulah di mana silapnya tapi topping saya tak menjadi seperti yang diharapkan.

bahan base
250 gm mentega
90gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu makan vanila
100 gm nestum (dikisar halus)
1 sudu tepung jagung
300 gm tepung gandum


Cara membuatnya
1. pukul mentega dan gula sampai kembang.  masukkan kuning telur, tepung jagung, tepung gandum, nestum dan vanila. gaul sebati hingga jadi doh.
2.  bentukkan menggunakan penerap yang diatas plastik dan gunakan penerap bulat.  (nak guna acuan bentuk lain pun boleh. ikut suka lah)
3.  paipkan topping diatasnya dan coretkan coklat emulco atau perasa cuppucino mengikut corak kesukaan anda.
4.  Bakar selama 40 minit pada suhu 130 darjah dengan menggunakan api atas bawah.
5.  bila dah masak, sejukkan dulu sebelum disimpan dalam balang kedap udara. 


inilah rupa base biskutnya.  saya guna acuan bulat.


setelah diletak topping. 

ikut sukalah nak lorek macam mana ye.  janji nampak cantik di mana

untuk membuat toppingnya boleh pilih salah satu cara ini.

Bahan Topping 1
1 sudu makan meringue powder
1/4 cwn air sejuk
6 sudu makan gula icing
1 sudu makan tepung jagung


Cara-cara

1. pukul meringue powder dan air hingga kembang.
2. masukkan gula aising dan pukul lagi
3. masukkan tepung jagung dan kacau sebati.


Bahan Toping 2
50 ml putih telur
150 gm icing sugar
1 sudu tepung jagung

Cara-cara

1. pukul putih telur sampai kembang
2. masukkan gula aising dan pukul sampai berbuih
3.  masukkan tepung jagung.  pastikan bila diangkat dengan sudu adunan tidak jatuh


* adunan aising ni boleh dibuat lebih sebab tak cukup untuk adunan base biskut

selamat mencuba...

No comments: