Thursday, 7 February 2019

Bebola keledek cheese

assalamualaikum semua

kali ini saya nak berkongsi resepi yang sesuai untuk dibuat minum petang atau kudapan sambil menonton TV.

bahan yang digunakan pun mudah sahaja.  rasa terliur tak tengok video ini.  kalau rasa menyelerakan jom saya kongsikan resepinya...


bahan-bahan
ubi keledek 
tepung gandum
sedikit garam
beberapa keping cheese (saya guna cheesedale yang dipotong 4)
bread crumb secukupnya

cara-cara

Rebus ubi keledek hingga empuk.  kemudian lencekkan.

Campurkan tepung gandum dengan ubi keledek yang telah dilenyek tadi.  uli hingga menjadi doh.  tepung gandum ni saya main agak2 aje sebab bergantung kepada saiz keledek yang digunakan.



setelah itu bentukkan doh menjadi bulat, leperkan dan letakkan cheese di tengah2 sebagai intinya.  bulatkan semula.  (rujuk gambar di bawah.



salutkan bebola tadi dengan bread crumb.  kalau terlalu kering boleh basahkan sedikit bebola tadi untuk melekatkkannya.



panaskan minyak dalam kuali dan goreng dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.


 sedia untuk dihidangkan.  amat sesuai dimakan panas-panas sebaik sahaja selepas goreng sebab cheese di bahagian dalamnya akan terasa di tekak tat kala kita mengigitnya.  nyummyyyy



No comments: